III. Veszprém Megyei Értékünnep Nyárádon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

Példaértékű az az összefogás, amely az értékőrzés területén kialakult Veszprém megyében a települési önkormányzatok, a települési értéktár bizottságok, az intézmények, a civil szervezetek és a magánszemélyek között. Erre az együttműködésre alapozva a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodája a Veszprém Megyei Önkormányzattal és a Veszprém Megyei Értéktár Bizottsággal együttműködve 2016-ban egy új kezdeményezést indított útjára.

A Veszprém Megyei Értékünnep megszervezésével hagyományt teremtődött és a program évről évre más helyszínen vonultatja fel Veszprém megye gazdag értékeit, valamint az értékőrzéssel kapcsolatos legjobb gyakorlatokat. A rendezvények helyszíne az elmúlt két évben Herend és Alsóörs volt, ahol számos település és helyi értéktár bizottság vett részt és mutatkozott be. 2018. november 16-án Nyárád adott otthont a programnak, mivel a település kiemelkedő szerepet tölt be a hungarikummozgalomban, ezáltal a Pápai járás értékei kerülhettek a középpontba. A közel 200 érdeklődőt vonzó eseményre nemcsak Veszprém megyéből, hanem Győr-Moson-Sopron, Fejér és Heves megyéből is érkeztek vendégek.

Az ünnepi műsort Szedlacsek Emíliának, a Nemzeti Művelődési Intézet Szakmai Szolgáltatások Igazgatóságának vezetőjének és Vörösmarty Évának, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnökének köszöntője nyitotta meg. Mindketten megerősítették, hogy nagyon sok helyi érték vesz körbe bennünket, melyeket csak észre kell venni. A helyi értékőrök közösségük legértékesebb tagjai, hiszen vigyáznak hagyományainkra, örökségünkre. Kiemelték, hogy Veszprém megye meghatározó szerepet tölt be az értékőrző tevékenységben.

Ünnepélyes keretek között adta át Papp Tamás, a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elnöke az emléklapokat és plaketteket a Veszprém Megyei Értéktárba 2018-ban felvett 14 érték felterjesztőjének.

Ebben az évben az alábbiak válhattak megyei értékké:

 • Az Ajkai Városi Bányász Fúvószenekar
 • A reformkor balatonfüredi hagyományainak és értékeinek megőrzése, ápolása
 • A balatonfüredi Jókai Mór Emlékház
 • A mencshelyi Kossuth-kilátó és tanösvény
 • A mencshelyi vert csipke
 • Zsédenyi István evangélikus lelkipásztor gályarab emlékműve
 • Lőw Lipót, pápai rabbi tábornok 1848-as beszéde
 • A pápai röntgenfelvételek
 • A Pápai Jókai Kör
 • A pápai Berta család kaptafa készítő hagyománya
 • A Pápa-Tapolcafőn eredő Tapolca-patak és forrásvidéke
 • A tapolcai Első Magyar Látványtár Kiállítóháza
 • A veszprémi Szilágyi Harangegyüttes; valamint
 • A Veszprémi Püspöki (Érseki) Könyvtár Kottatára és a kapcsolt dokumentumai

Ebben az évben első alkalommal kreatív alkotó pályázatot hirdettek a szervezők „Az én falum, az én városom” címmel. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, összesen 224 egyéni és csoportos pályamunka érkezett be Veszprém megye 31 településéről. Az alkotások különböző technikákkal készültek (rajz, akvarell, fotó, makett, vegyes technika). Valamennyi kis alkotó a maga szemszögéből mutatta meg saját települése értékeit, azt, ami számára legkedvesebb a saját falujában, városában. E rendkívül színes és értékes anyag a következő hetekben megtekinthetővé válik a nagyközönség számára Pápán, a Városházán, illetve 2019 januárjában Veszprémben is, a Megyeházán.

Az ünnepi műsorban közreműködtek a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület néptáncosai és a Nyárádi Dalárda.

A szervezők szerették volna ezt az alkalmat kötetlenebbé, interaktívabbá tenni, több lehetőséget adva a beszélgetésekre, az ismerkedésre, a tapasztalatok megosztására. Így az idei programban élővé váltak a helyi értékek a kézműves bemutatók és foglalkozások, valamint az amatőr művészeti csoportok bemutatkozása által. Új színfoltot jelentett az Értékmozi, ahol helyi értékekről készült filmek kerültek levetítésre, vagy az Értékőr-műhelysarok, ahol a gyakorlatban is ki lehetett próbálni az interjúkészítést és a fotózást, de számos játék (Értékpiramis társasjáték, hungarikumtotó, hungarikumkifestő) is várta az érdeklődőket.

A résztvevők megtekinthették a települési értékasztalok kiállítását, melyet a települések és az értéktár bizottságok a helyi értékeikből állítottak össze. Láthattak helytörténeti tárgyakat, fotókat, nívós kiadványokat, népművészeti alkotásokat és kóstolhattak jellegzetes gasztronómiai finomságokat is. Bemutatkozott Nyárád, a kiscsőszi Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, Németbánya, Lovászpatona, Békás, Takácsi, Dáka, Mihályháza, Bakonyjákó, Mencshely, a pápai Bakonyalja Népművészeti és Kézműves Egyesület, a pápai Kékfestő Múzeum, a Pápai Értéktár, a döbröntei Szarvaskör Egyesület, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Győr-Moson-Sopron megye és a Pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány.

A megye népi iparművészei és alkotói mesterségbemutatókat és kézműves foglalkozásokat tartottak: Lőrincz Péter (szövés, kötélverés), Bakó Ildikó (tojásfestés), Józsa Sándorné (csuhéfonás), Nyulasi József (fafaragás), Varga Edéné és Takács Gáborné (hímzés), Zics Adrienn (mézeskalács díszítés).

Felléptek a térség amatőr művészeti csoportjai, így a Nyárádi Dalárda, a nyárádi Néptáncegyüttes, a Szín-Pad-On Nyárádi Színjátszó Csoport, a Teveli Táncos Lábak, a sümegprágai Fondor Színjátszó Csoport, a dákai Sztetoszkóp Színjátszó Szakkör, a döbröntei Himfy Bandérium, valamint Horváth Roland és Dékány Tibor.

A résztvevők pozitív visszajelzései megerősítették a különböző interaktív programelemek fontosságát, melyek még színesebbé tették ezt a hagyománnyá vált Veszprém megyei eseményt.

Mihalcsik Márta

            

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.