III. Zala Megyei Népi Gyermekjáték Fesztivál

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

Február 23-án Becsvölgye adott otthont a III. Zala Megyei Népi Gyermekjáték Fesztiválnak, melyen a Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatósága is jelen volt.

Szép példája valósult meg a hagyományok átörökítésének a bábjáték, a néptánc, a népzene és a közös táncon keresztül. A délelőtti órákban néptáncoktató továbbképzést tartottak olyan neves előadókkal, mint Rácz Petra okleveles néptánc tanár, Kiss-Molnár István népi gyermekjáték- néptáncpedagógus és hagyományismeret oktató, valamint Kiss Norbert néptáncpedagógus. A továbbképzésen megismerkedtek a néptánc alapjaival a népi játékok rendszerezésével és típusaival. A résztvevők kamatoztatni tudják az itt elnyert tudást az óvodai és iskolai nevelőmunkában, tanórákon és a tanórán kívüli szakkörökön, foglalkozásokon.


A délutáni órákban hangos gyermekzsivaj váltotta fel a csendet, hiszen elkezdődött a farsangi fesztivál. A Tarsoly Erdélyi Mezőségért Egyesület népi bábjáték előadásában Szent Márton életébe tekinthettek be a nézők.
A délután további részében a sárvári Regös Népzenei Együttes interaktív gyermekműsora következett. A gyermekek számára bemutatták a népi hangszereket és azok használatát, különböző népzenék és megzenésített versek előadásának segítségével. A népzenei együttes fellépését a gyermekek néptáncbemutatója követte, tíz gyermekcsoport fogadta el a szervezők meghívását, az 5 évestől a 14 éves korosztályig léptek színpadra a táncosok. A rendezvény ideje alatt kirakodóvásár és kézműves foglalkozás töltötte meg a helyszín auláját.

A gyermekek csutkababát készítettek, különböző állatokat és formákat tömhettek ki és varrhattak össze.


A Cserta Egyesület Becsvölgye pályázatot hirdetett Farsangi maszk készítésre, amelyre a beérkezett pályaműveket a fesztivál ideje alatt kiállították és díjazták is.

A szervező Cserta Egyesület Becsvölgyéről

Az estébe nyúló öröm és vigadalom zárásaként táncházra került sor, amelyben a jelenlévők apraja-nagyja részt vett. A gyermekek szüleikkel, nagyszüleikkel ropták a táncot, a talpalávalót pedig a Regös Népzenei Együttes húzta.

Farkas Ildikó

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.