Immár öt éve öltenek és örökítenek

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

2019. április 4-én délután nyílt meg Császáron a közösségi házban a helyi hímzőszakkör ötéves munkájából készült kiállítás. A kiállítást Hornyák-Pálmai Éva, a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának vezetője nyitotta meg.

A császári hímzőközösség a Nemzeti Művelődési Intézet Újra öltünk és örökítünk programjának keretében indult el 2014 őszén. A program közvetlen célja a hímző mesterség továbbéltetése, a hímzőkörök újjáélesztése a hímzés helyének és szerepének megtalálása volt a mai hétköznapi és ünnepi kultúrában, illetve új közösségek generálása, amelyek a programot követően is továbbviszik a megtanultakat.

2013-ban négy megye (Békés, Borsod, Zala és Heves megye) 20 településén indult el az „Újra öltünk és örökítünk” országos mintaprogram. 2014 őszén 8 megye 35 településén, valamint két határon túli településen élesztették fel az egykori hímzőköröket. A program 2015 tavaszán zárult, a csoportok munkájából rendezett kiállításokkal, szerte az országban. A projektben a megyékben működő népművészeti egyesületek tagjai nyújtották a szakmai ismereteket és egy éven keresztül mentorálták a csoportokat.

Komárom-Esztergom megyében öt település kapcsolódott be a programba: Súr, Piliscsév, Baj, Császár és Bakonysárkány. Az oktatókat a Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület, illetve a Magyar Csipkekészítő Egyesület tagjai alkották. A résztvevők a tájegységek közül elsősorban a zobori, mezőségi, Galga menti és Fejér megyei mintakincset ismerhették meg, de a települési sajátosságok is felkutatásra kerültek.

Császáron Berta Sándorné Erzsébet, a Magyar Csipkekészítők szakembere lett a közösség mentora, csipke és hímzés oktató, viseletkészítő, aki az elmúlt öt év során tudása legjavát adta át a közösségnek. A szakkör tagjai minden évben ősztől kora tavaszig találkoznak heti egy alkalommal, amíg a kertészkedés ideje el nem érkezik. Ezek a pillanatok lehetőséget teremtenek a fontos helyi események, történések megvitatására is. A hangulat minden alkalommal kiváló és a munka otthon sem áll meg.

A kiállításon az elmúlt öt év munkáit csodálhatták meg a családtagok, a barátok és az érdeklődők. Az elmúlt években készültek terítők, ingek, melyek Zobor-vidéki, kalotaszegi, gömöri hímzéssel díszítve, illetve 2019-ben az úri hímzés technikájába kaphattak betekintést a csoport tagjai. A megnyitón elismerését és köszönetét fejezte ki Beke Gyöngyi, Császár község polgármester asszonya is. A szakkör ősszel újra folytatódik, addig is otthon készülnek a szebbnél szebb alkotások.

Hornyák-Pálmai Éva
Fotók: Kiss Brigitta

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.