Inspiráló szakmai nap Csongrád megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Igazgatósága

A Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Igazgatósága együttműködésben az Új Nemzedék Központtal (Csongrád megye), valamint a Szent-Györgyi Albert Agórával Mobil szolgáltatások börzéje és Pár-beszéd szakmai napot szervezett a Szegedi Tudományegyetem Művelődéstudományi Intézetében.

A Csongrád Megyei Igazgatóság és az Új Nemzedék Központ (Csongrád megye) az ágazatközi együttműködést bemutató szolgáltatókat vont be az eseményre. A börze fő célja az volt, hogy a falunapok, fesztiválok szervezésével foglalkozó kollégák megismerjék a mobil szolgáltatásokban rejlő lehetőségeket, azaz olyan értékteremtő szolgáltatási módokat, amelyekkel bővíthetik, színesíthetik, valamint megerősíthetik a rendezvényeik szakmai szolgáltatásait.

Dr. T. Molnár Gizella a Szegedi Tudományegyetem Művelődéstudományi Intézet vezetője köszöntötte a jelenlévőket, akik között voltak egyetemi oktatók, régi és jelenlegi hallgatók, valamint szakmabéli kollégák.

Dohorné Kostyál Zsuzsanna megyei igazgató ismertette a Mobil szolgáltatások börzéjének és a szakmai napnak a céljait. A megnyitó gondolatokat követően prezentációkon keresztül bemutatásra kerültek az igénylehető mobil szolgáltatások.

Dr. Juhász Tünde a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja ismertette a Kormányablak busz adta lehetőségeket. Előadásából megtudhattuk, hogy a Csongrád Megyei Kormányhivatal 2017 óta rendelkezik saját busszal. Ezt a szolgáltatást leginkább azon települések vesznek igénybe, ahol nincs kőépületben lehetőség az ügyintézésre, valamint bentlakásos intézmények, idősotthonok, büntetés-végrehajtási intézetek, fesztiválok.

M. Toronykőy Márta a Csongrád Megyei Rendőr Főkapitányság bűnmegelőzési osztály vezetője és Decsiné Oláh Zsuzsanna rendőr bemutatta a Mobil Bűnmegelőzési Centrumot. A buszban az áldozattá válás elkerülését segítő információs anyagok, bemutató eszközök találhatók, valamint a jármű által biztosított közegben lehetőség van személyes tanácsadásra is.

Hári László alezredes bemutatta a Magyar Honvédség Szegedi Toborzó Központját és a Honvédség mobil aktivitásait. Előadásából kiderült, hogy munkájuk hetven százaléka toborzórendezvényeken való részvétel, és csupán harminc százaléka irodai munka.

Hegedűs Sándor a Csongrád Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház irodavezetője beszámolt érzékenyítő programjaikról, ahol ezúttal az önkéntesség, és az Esély óra program került fókuszba. A Mobil szolgáltatások börzéjén a résztvevők a kerekesszékes akadálypályát próbálhatták ki.

A délelőtti program utolsó előadásában Dohorné Kostyál Zsuzsanna megyei igazgató bemutatta a Nemzeti Művelődési Intézet tevékenységét, valamint a Hungarikum játszóházát. Ez a mobil szolgáltatás értéktudatosító tevékenység, amely elsősorban a fiatalabb korosztállyal, valamint a logikai játékokat kedvelő felnőttekkel ismerteti meg Magyarország büszkeségeit.

A kávészünetben lehetőség nyílt a mobil szolgáltatásokat testközelből megismerni, kipróbálni a Művelődéstudományi Intézet udvarán. A felsoroltakon kívül a résztvevők találkozhattak az Új Nemzedék Központ Csongrád megye és civil partnerei mobil ifjúsági szolgáltatásaival is.

Az esemény folytatásaként a Pár-Beszéd Szakmai Nap keretében olyan felsőoktatási intézmények mutatkoztak be, ahol közművelődési szakember képzés folyik. Az előadók között voltak egyetemi tanárok, hallgatók, valamint egy-egy intézménnyel kiváló kapcsolatot ápoló intézmények munkatársai, akik gyakorlati helyet biztosítanak a diákok számára.

 

Jelen voltak a Budapesti Metropolitan Egyetem Turizmus és Marketing Tanszék képviselői, bemutatkozott a Debreceni Egyetem BTK Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszék, a Debreceni Művelődési Központ, a Kodolányi János Egyetem- Petőfi Sándor Művelődési Központ Orosházáról, valamint a szakmai napnak otthont adó Szegedi Tudományegyetem JGYPK Művelődéstudományi Intézet.

A nap folyamán bemutatott szolgáltatások, jó gyakorlatok minden résztvevőre inspirálóan hatottak, a beszélgetések erősítették a szakmaközi és emberi kapcsolatokat egyaránt.

Gál Boglárka
Fotó: Kovács Szilvia, Ocskó Ferenc

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.