Intézménylátogatások és modulzáró vizsga Baranyában

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

2018 júliusban indult Baranyában a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében a „Közművelődési és közönségkapcsolati szakember” OKJ-és képzés. A nyár folyamán hetente egy képzési napon dolgozott a csoport. Szeptembertől viszont már kétszer, szerdán és csütörtökön, folyik az oktatás. A hallgatók az Intézet Baranya megyei iroda épületében kialakított tanteremben tanulnak.

A képzés során nemcsak frontális előadás folyik, hanem változatos módszerekkel, hol játékos, mozgásos feladatokkal, hol meg csoportmunkával dolgozzák fel a tananyagot. A diákok már önálló prezentációkkal is kiállnak egymás elé. A sokféle módszer nemcsak arra jó, hogy magát a tanulást tegye élvezetesebbé, szórakoztatóvá, hanem ötletet ad a hallgatóknak, hogy a munkájuk során is bátran alkalmazzák a kipróbált metódusokat.

A tananyagban már a közművelődési intézmények bemutatásánál, megismerésénél tartanak. Az elméleti órákat az oktatók által vezetett intézménylátogatásokkal egészítik ki. Így a héten a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban és a Bóbita Bábszínházban jártak a hallgatók. Mindkét intézmény nagy élményt jelentett a látogatóknak. Betekintést nyerhettek a létesítmények közönségtől elzárt részeibe is, és tájékoztatást hallhattak a működésükről.

A Tudásközpontban Erdős Zoltán, könyvtárkezelő, nemzetiségi referens fogadta és vezette körbe a csoportot. A Bóbita Bábszínház kulisszái mögé Sramó Gábor, igazgató engedett betekintést.

A több oktatási nappal a képzés is felgyorsult, így jövő héten már az első modulzáró vizsgára is sor kerül. A hallgatók felkészülését a megyei iroda egy öt munkaállomásból álló számítógépes terem kialakításával segíti.

Nemes Krisztina

fotó: Németh Ákos

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.