Ipar és közösség – Folytatódott a szakmai programsorozat a dorogi térségben

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

Ipar és közösség címmel 2019. október 15-én Lábatlanon zárult a Komárom-Esztergom megye ipari múlttal rendelkező településeinek közművelődési szakemberei, civil szervezetei és döntéshozói részére szervezett kétalkalmas szemléletformáló műhelymunka-sorozat. A szeptember 17-én, Sárisápon induló folyamat célja olyan településszintű akciók megalapozása és megtervezése az ipari múlttal rendelkező településeken, amelyek alkalmasak közösségfejlesztő folyamatok elindítására.

Az utóbbi évtized tapasztalata, hogy az ipari múlttal rendelkező településeken jelentősen megváltozott a közösségek szerepe, sőt, eltűnőben vannak az egykor településformáló erővel rendelkező közösségek. A szakmai alkalmak tervezése során igényfelmérés készült az ipari múlttal rendelkező települések körében a helyi társadalom jelenleg érzékelhető állapotára és aktivitására vonatkozóan. A válaszok alapján, ezeken a településeken igény mutatkozik olyan tudás megszerzésére, mely hozzájárul a közösségépítési és társadalomfejlesztési folyamatok elindításához.

A projekt során hat megyei település delegált résztvevőt a programra. Településvezetők, közművelődési szakemberek kapcsolódtak be a műhelymunka-sorozatba. A szeptemberi, Sárisápon megrendezett alkalom során az elméleti bevezetést követően, brainstorming, csoportos és egyéni munka valósult meg, melynek fókuszában a helyzetkép elkészítése, erősségek, gyengeségek felmérése, a közösségi művelődés beágyazottságának vizsgálata és a stakeholder mátrix állt.

Októberben Lábatlanon a Gerenday ház adott otthont a második alkalomnak, melyen a résztvevők megismerték a stratégiaalkotás hátterét, szükségességét és a projektszemléletű gondolkodás gyakorlati hasznát. Az első alkalommal hallott elméleti alapozás felidézését követően minden település önálló feladatot kapott. Egy konkrét projektötlet kidolgozása során megalkották a projektdefiníciós dokumentumot, elkészült a projekt kockázatelemzése és kommunikációs terve. A délutáni forgószínpad lehetőséget adott egymás projektjeinek megismerésére, korábban bevált, adaptálható jó gyakorlatok megosztására.

A nap folyamán a résztvevőknek alkalmuk nyílt Lábatlan legújabb pályázati forrásból megvalósuló, megnyitás előtt álló épületegyüttesének, a Dunamente Ökoturisztikai Látogatóközpontnak a bejárására is, mellyel a település új közösségi térrel is gazdagodik. A szakmai programsorozat A Vértes Agorája és a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatósága szakembereinek együttműködésében valósult meg. A programvezető tréner mindkét alkalommal Salamon Hugó, A Vértes Agorája szakmai igazgatója volt.

A műhelymunkák befejeztével az Ipar és közösség projekt nem zárul le, hiszen a megkezdett folyamatokat két kiválasztott településen helyszíni mentorálás követi, a helyi igényeknek megfelelő módszertannal a közösségi alapú fejlesztési szemlélet elsajátítása és alkalmazása érdekében, mely hosszú távon a települési közösségek megerősödéséhez járul hozzá.

Kutenics Kinga
Fotó: Edelmayer Zsolt

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.