Iskolából közösségi színtér Iszkázon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

Iszkázon gyönyörűen felújítva ünnepélyesen átadták a használaton kívüli iskola épületét, mely ezentúl közösségi színtérként működik.

Az épület komplex külső és belső felújítását, energetikai korszerűsítését és akadálymentesítését a vidékfejlesztési program keretében és önkormányzati önerőből valósították meg. Az átadáson megjelent a pici falu apraja-nagyja, eljöttek a környékbeli települések polgármesterei, jegyzői, mutatva a térség összefogását, közösségi fejlesztések iránti elkötelezettségét.

Az ünnepélyes átadáson részt vett Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke. Méltatták a falu fejlődését, az újabb, értékteremtő beruházást, és reményüket fejezték ki, hogy a fejlesztések okán talán a fiatalok is szívesebben maradnak majd a településen, hiszen a közösség ereje hatással lehet a falu megtartó képességének növelésére.

A község polgármestere, Cseh József elmondta, hogy nagy vágyuk volt a több mint 100 éves épület felújítása, mely ugyan iskolaként már nem tud működni, de továbbra is a közösséget szolgálja. Ehhez az Iszkázi Népfőiskola és az Életöröm Nyugdíjas Klub megfelelő alapot biztosít. A kiscsőszi Élő Forrás Hagyományőrző Egyesülettel közösen színesíteni tudják majd a falu életét. Rendezvényeket, kiállításokat, táborokat akarnak szervezni, melyekre a fiatalokat is várják.

A rendezvényt kulturális műsor színesítette. Kovács Istvánné és Szlávy Józsefné Jakab Lívia szavalattal, az Iszkázi Életöröm Nyugdíjas Klub tagjai népdalcsokorral, a Kiscsőszi Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület fiatal tehetségei fergeteges néptánccal avatták fel az új közösségi teret.

Az épületet Kocsis Tamás plébános áldotta meg. Az átadás alkalmával a szalagot Kovács Zoltán, Cseh József és Polgárdy Imre vágták el.

Baloghné Uracs Marianna

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.