Iskolakert szakmai műhely Csongrádon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád-Csanád Megyei Igazgatósága

Az Iskolakertekért Alapítvány, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az NMI Művelődési Intézet támogatásával rendezte meg szakmai napját 2018. május 8-án, Csongrádon, a Csongrád és Térsége Széchenyi István Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium épületében.

A szakmai napon a megyei iskolaigazgatók és tanárok mellett a mórahalmi Kapocs Népfőiskola és az NMI Művelődési Intézet Csongrád Megyei Irodájának munkatársai is részt vettek.

A nap moderátora és szakmai vezetője Pauliczky Nóra volt, aki ráhangoló előadásában bemutatta az Iskolakertekért Alapítványt. Az alapítvány fő célja, hogy ernyőszervezetként összefogja, segítse és népszerűsítse az iskolakerteket, azok létrehozását és működését. Jelenleg 182 tagszervezetük van, amelyek az ország minden megyéjében megtalálhatók.

Mátyás Izolda, az alapítvány kuratóriumi elnöke „Iskolakertek Magyarországon, az Iskolakert hálózat” címmel tartott előadásában részletes történeti áttekintést nyújtott az iskolakertekről, majd megosztotta országos felmérésük eredményeit, amelyben 1028 iskolai kert adatait dolgozták fel és elemezték ki.

A vendéglátó iskola intézményvezetője, Váradi Gáborné „Kézzel, szívvel, nagyanyáink szemével a Csongrád és Térsége Széchenyi István Általános Iskolában” címmel mutatta be az iskola sokrétű szakmai munkáját. A klasszikus iskolai élettől, az egyedi programjaikon, rendezvényeiken túl szó volt a KIP-es oktatási projektjükről, az iskolában működő kutyaterápiáról, az országosan egyedülálló helytörténeti gyűjteményükről, valamint az iskolakertjük létrehozásáról, fenntartásáról.

Budapest – Rákosligeten egy bezárt mozi udvarán kialakított „Mozikert” létrehozását és szakmai munkáját ismertette Pauliczky Nóra, kertvezető, amely előadás során beigazolódott, hogy egy nagyvárosban is van létjogosultsága iskolai tankert létrehozásának.

Mátyás Izolda, programvezető Iskolakert Staféta címmel mutatta be a Gödöllőről indult projektet. Az ott működő programban tematikus napokon ismerhetik meg a kertlátogatók a kertfenntartás aktuális, évszakonként változó munkafázisait.

A Csongrádi Batsányi János Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium iskolakertjének létrehozásáról Szabóné Sinkó Tünde, biológia tanár és Szabó László, kertvezető beszélt. Előadásuk során bemutatták, hogy a nagyon kis udvarral rendelkező iskolák mely módon tudnak raklap kerteket, illetve deszkás ágyásokat létrehozni és abban kertet fenntartani.

A szakmai előadásokat Kovács Tanács Istvánné zárta, aki az egyéves Kapocs Népfőiskola munkájáról beszélt. Szó volt a térségi népfőiskolában folyó helyi értékek gyűjtéséről, előadásaik, bemutatóik, tanulmányútjaik szervezéséről és a szakmai együttműködéseikről.

A műhelynap gyakorlati részében megtekintésre került a Csongrád és Térsége Széchenyi István Általános Iskola műhelye, ahol az iskola pedagógusai jellegzetes helyi kovászos kalácsot dagasztottak. A csoport következő állomása az iskola légópincéje volt, amelyben a települési értéktárba frissen beválasztott, az 1950-es évek óta a helyiek által az iskolának adományozott értékeket felsorakoztató gyűjtemény található. A nap zárása az iskolai kert megtekintésével végződött, amelyben a klasszikus veteményes és gyümölcsös mellett, madártani bemutató, sőt még sünsimogató is megtalálható.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.