Ismerkedés a jó gyakorlatokkal a Hungarikum Műhelyben

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00148 azonosító számú projektjének keretein belül létrejött Hungarikum Műhely a nyár folyamán is folytatta tevékenységét Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A karcagi Déryné Kulturális, Turisztikai, Sport Központ és Könyvtárban találkoztak az érdeklődők, akik a havi egy alkalommal megtartott foglakozásokon jó gyakorlatokról kaptak tájékoztatást.

Júniusban részt vettek a XXI. Karcagi Birkafőző Fesztiválon is, ahol megismerték e rendezvény történetét, valamint a karcagi birkapörkölt készítésének jellegzetességeit, amiről kiderült, hogy ízvilága teljesen eltér a más tájegységeken készülő birkapörkölttől. Ezért is kerülhetett fel a Hungarikumok listájára. Ezt követően Hermann Attila, a Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság közművelődési referense előadását hallgatták meg a fiatalok szerepéről az értékfeltárás folyamatában, majd a Kabai Értéktár Klub tevékenységéről és jó gyakorlatairól is sok hasznos információt tudhattak meg.

Jász-Nagykun-Szolnok megye hungarikuma, a karcagi birkapörkölt

A júliusi foglalkozáson a résztvevők a szintén Debrecenből érkezett R. Simor Katalin közművelődési referens előadását kísérhették figyelemmel, amelyből megismerhették a jól működő hajdú-bihari értéktárak (Sáránd, Nyíradony, Hajdúhadház, Kaba) tevékenységét, értékfeltáró módszereit, a működő gazdaságfejlesztési folyamatokat (pl. Hajdúnánás) és az értékfeltárás, -gyűjtés, -népszerűsítés szolgálatába állított programokat.

Augusztusban a népfőiskolák kerültek fókuszba.  Rónyai László, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság közművelődési referense beszélt arról, hogy milyen szerepet játszanak egy település életében az értékfeltárás során a megyében működő népfőiskolák, amelyek közül legjelentősebbek Jászfényszarun, Kenderesen, és Mezőtúron működnek. Gyakran a népfőiskola is bekapcsolódik egy-egy településen a kulturális programok szervezésébe, megvalósításába, ahogy az értéktárak tevékenységébe is. Több esetben maguk a népfőiskolai tagok az értéktár bizottságok tagjai is egyben. A foglalkozáson áttekintették a Hungarikumok listáját, valamint egy közös beszélgetés során együtt gondolkoztak arról, hogy mi tekinthető értéknek.

Rónyai László

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.