Ismét a filmben éltek a bábolnaiak

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

A 2017-ben indult „Élj a filmben” című interaktív műhelysorozat újabb állomásokkal folytatódott Bábolnán. A Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodája és a Bábolna Városi Könyvtár Művelődési- és Sportközpont szervezésében megvalósult projekt a helyi értékek feltárása és közösségének építése céljából szerveződött.

A korábbi alkalmak jó alapot nyújtottak a további programtervezésben. A Bábolnai Helytörténeti Gyűjteményben létrejövő közösség érdeklődése és aktivitása a projekt létjogosultságát teljes mértékben biztosította. Cserteg István előadása – a Máriássy Félix által 1964-ben forgatott dokumentumfilm – és a hozzá kapcsolódó értékfeltáró beszélgetés után még három további alkalom valósult meg.

A műhelysorozat 2018. szeptember 28-ai találkozóján az érdeklődők interaktív beszélgetésen keresztül ismerhették meg a filmkészítés szabályait Jáger Dávid, film- és médiaszakértő vezetésével. Filmekből kivágott képkockák segítségével fedezték fel a filmekből már ismerhető helyszíneket, majd a képeket a film címével összepárosítva helyezték el egy idővonalon. A műhely során aktív figyelem kísérte a frissen tanult fogalmakat, melyek a különböző korcsoportok saját gondolatiságával lettek felruházva. Az értékek megőrzése, valamint továbbvitele, esetleges teremtése is felmerült a beszélgetések során, mely a jövő alapjaira, a jelenre koncentrált.

dav

A 2018. október 12-én megtartott műhely a megyei helyszínekről szólt. A beszélgetés során a helyszínválasztások miértjeire terelődött a hangsúly. Cserteg István, a megyei filmgyűjtés kezdeményezőjének tolmácsolásában, a résztvevők megtudhatták a Komárom-Esztergom megyén átívelő filmhelyszínek által megrajzolható két tengelyt (Esztergom-Oroszlány, valamint Komárom-Gyermely tengelye), valamint a külföldi művész szemmel is értékesnek ítélt helyszíneket. A múltból kiindulva ezzel a páratlanul bőséges kínálattal rendelkező megye természeti forrásaira, valamint a természetben rejlő turisztikai, illetve kulturális lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

A 2018. november 9-i záróeseményen a jövő vált központi elemmé. A múlt és jelen szintézise a jövő. Így záró gondolatként a jövőre koncentráló feladatokkal ismerkedtek meg a résztvevők Horváth Sándor, médiaszakember irányításával. A megelőző alkalmakon felderített értékeket újra felemlegetve üzentek a távoli jövő számára. Kezdetben mindenki elmondhatta, hogy mi az, ami éppen eszébe jut Bábolnáról, majd erről később üzenetek formájában is értekezhettek a résztvevők. Ezeket az üzeneteket mindenki felolvasta, melyről egy kisfilm is készült. A megfogalmazott tartalmakat írottan, valamint digitálisan is konzerválták. Ezt követően a fiatalok és az idősek kisebb vegyes csoportokba tömörülve egyoldalas leveleket fogalmaztak meg közösen. Ezeket az alkalom során készített üzeneteket egy időkapszulába helyezve elásták 2118 Bábolnájának üzenve.

Az események zárásaként szó esett a folytatás tervéről is. A jövő évben a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodájának tervei szerint, a helyiek lelkes támogatásával és érdeklődésével folytatódik a helyi értékek további megismerése, megfogalmazása, és a filmkészítés eszközeivel ezek feldolgozása.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.