Ismét regionális bábműhely Pápán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

Az „Otthonról haza” projekt keretében (EFOP-1.12.1-17-2017-00022) fejlesztő program indult az amatőr bábjátszás területén a Közép-Dunántúli Régió három megyéjében. A pápai Pegazus Színház szakmai közreműködésével megvalósuló, hároméves programban, ebben az évben a regionális szakmai műhelyeké a főszerep. Ezek azok az alkalmak, ahol Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye érdeklődő, leendő bábcsoportvezetőit fel tudjuk készíteni arra, hogy a projekt második részében amatőr bábcsoportokkal tudjanak majd dolgozni.

Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt vezetésével már a harmadik műhelyfoglalkozásra került sor szeptember első hétvégéjén. A korábbi műhelyekben a bábu, mint sajátos képzőművészeti alkotás és a bábmozgatás alapjai volt a téma. A résztvevők elkészítették a saját bábjukat is. Ezzel a tudással felvértezve belekóstoltak az animáció, a bábszínészet és a dramaturgia rejtelmeibe.

Előadásrészleteken, karaktereken keresztül beszélgettek arról, hogyan szolgálják a rendező által megfogalmazott mondanivalót a különböző dramaturgiai, bábkészítési, színészi eszközök. Megfigyelhették, hogyan „épít világot” a tervező, a rendező és a bábszínész, milyen fontos, hogy egységes módon jelenjen meg minden ebben a világban.

A résztvevők megismerkedhettek egy különleges bábszínházzal is: bepillanthattak a pápai Esterházy Kastélyban működő Marionett Színház kulisszái mögé, megismerkedhettek a barokk kor stílusát tükröző bábokkal, az előadások készítésének szabályaival.

A résztvevők lelkesedése töretlen, kíváncsian várják a következő műhelymunkát, melyre szeptember végén kerül sor.

Baloghné Uracs Marianna

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.