Ismét találkoztak Káldon a Vas megyei civilek

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

2020. június 22-én a „Vasban civilben” fórumsorozat újabb állomásához érkezett. A 2017-ben indult kezdeményezés, melynek a kezdetektől fogva a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága is aktív résztvevője, ezúttal a pezsgő civil életéről híres káldi közösségi színtérbe látogatott.

Nem túlzás azt írni, hogy Káldon „minden elhintett magból” egy amatőr művészeti közösség, baráti társaság, egyesület vagy civil szerveződés bármilyen formája „virágzik ki.” A délelőtt során ők mutatkoztak be az érdeklődők számára, így a műhelysorozat egyik célkitűzése a tudásátadás, egymástól való tanulás szinte észrevétlenül valósult meg.

Vida Károly polgármester köszöntője után Meskó Krisztián a Vas Megyei Civil Információs Centrum munkatársa, a műhely moderátora kérte fel a civil szervezetek képviselőit bemutatkozásra.

Elsőként Simonné Fukszberger Szilvia, a Káldi Napraforgók Egyesületének elnöke beszélt széleskörű, egész éven átívelő tevékenységükről, melyben a helyi fiatalok is aktívan részt vesznek, még annak ellenére is, hogy sokan már a megyeszékhelyen folytatják tanulmányaikat.

Dénes Imréné, a Káldi Kertbarát Kör vezetője, elmondta, hogy szervezetük több évtizedes múltra tekint vissza, és mindig képes megújulni, akárcsak a természet. Nincs ez másként a Nyugdíjas Klubbal sem, melynek tevékenységéről vesztőjüktől, Kiss Gábornétól tudhattunk meg többet.

Gőcze Frigyesné, a Vöröskereszt helyi szervezetének tagja nemcsak erről a nagymúltú szervezetről beszélt nagy lelkesedéssel, hanem az Önkéntes Tűzoltó Egyesület is mesélt érdekességeket.

Nagyné Bognár Katalin, a Káldi Napraforgók Egyesületének tagja az Asztalitenisz Szakkör vezetőjének, Horváth Józsefnek az összefoglalóját is megosztotta a résztvevőkkel. A több évtizede működő szakkör informális szervezetként színesíti a káldi civil palettát.

A helyiek bemutatkozását követően a Vas Megyei Civil Információs Centrum munkatársai – Borsos László és Kecskeméti Edit – a szervezetben zajló átalakulásról, valamint a Magyar Falu Program – Falusi Civil Alap Pályázatról tartottak előadást. 2020. július 1-étől Civil Közösségi Szolgáltató Központként (röviden Civil Központ) működnek tovább, azonban szolgáltatásaik nem változnak, így a Falusi Civil Alap új pályázati felületének megismerésében is segítséget nyújtanak a pályázni szándékozóknak.

Az előadások sorát Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóságának vezetője zárta. Elmondta, hogy a megyében a közművelődési tevékenység a veszélyhelyzet idején sem állt le, rengeteg online kezdeményezés történt ebben az időszakban, melyek közül többet a valós térbe is át lehet majd ültetni. Örömét fejezte ki, hogy a szakemberek és a civilek is nagyon lelkesek, „éheznek arra”, hogy ismét közösségben lehessenek. Beszélt még az igazgatóság aktuális feladatairól, képzéseiről, melyben partnerként és résztvevőként is várják a megye közösségeit.

A délelőtt során felvetődött sok-sok téma még hosszú beszélgetésekre sarkallta az érdeklődőket, kora délutánba nyúló eszmecsere zárta a műhelysorozat káldi állomását.

Bognár Alexandra

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.