Jakabszállási értékek nyomába eredtek a helyi népfőiskolán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

A Jakabszállás Községi Sportegyesület által működtetett népfőiskola 2018. április 26-án nyilvános, helyi értékfeltáró fórumot tartott. Szabó Mihály, a helyi népfőiskola szervezője köszöntötte a népes közönséget, az értékes munkáról Forczekné Tóth Csilla, a helyi értéktár bizottság tagja számolt be. Oláh Edit, az NMI Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodájának vezetője pedig a Művelődési Intézet és a népfőiskola sikeres együttműködéséről beszélt.

Hónapon keresztül folyt az a kitartó kutatómunka, mellyel sikerült feltárni Jakabszállás értékeit. A település jó környezeti adottságokkal rendelkezik. A természet adta értékeket az agrár- és élelmiszergazdaságban a helyi termelők segítségével kamatoztatják. A településen dolgoznak méz- és fűszerpaprika termelők, sajtkészítők, valamint zöldség- és gyümölcstermelők. Akad, aki halakat szaporít a tavában, mások pávákat vagy galambokat tartanak. Vannak olyanok is, akik a turizmusra alapoznak, e tevékenység egyik kiemelkedő példája Magyarkert. Él a településen olyan asszony, aki csodálatos házi rétest, más töpörtyűs, vagy sajtos pogácsát, fűszeres sajtgombócot készít.

A településen egyre többen sportolnak és érnek el kiemelkedő teljesítményeket. Vannak, akik szenvedélyesen fotóznak vagy goblein képeket készítenek, mellyel kiállításokon örvendeztetik meg a látogatókat. A település építészeti értékei közül kevés maradt fent, ezért is óvják oly nagy gonddal a meglévőket. A helyi értékek között szerepelnek különböző rendezvények, mint a fogathajtás, szüreti felvonulás, Jakab-napi vigasság örvendeztetik az embereket. Helyi érték – mások munkássága mellett – a hajlott korú Fekete János plébános életútja is, aki visszatekintésében arról is beszámolt, hogy ő maga is gyűjt régi szerszámokat. Szabóné Harkai Erika nyugalmazott könyvtáros a múlt – irattárakban fellelhető – nyomát kutatja, gyűjti. Munkája gyümölcse remélhetőleg hamarosan mindenki számára hozzáférhető lesz. Manapság érdeklődése középpontjában a Petrovics család, Petőfi Sándor és a település kapcsolata áll.

A jelenlévők meghallgathatták a Jakabszállási Népdalkör műsorát és megtekinthették Dr. Czabán László fotó-, Koller Imre galamb- és Kecső Gizella goblein kiállítását. A Jakabszállás Községi Sportegyesület által működtetett népfőiskola idén ünnepli 25 éves fennállását.

  

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.