Járási Értékőr Találkozón jártak a megyei iroda munkatársai

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

2018. május 18-án, pénteken a múzeumi világnap alkalmából, a Tokaji Múzeum szalontermében rendezték meg a Pap Miklós Népfőiskola munkatársai a Tokaji Járási Értékőr Találkozót.

A jeles eseményen részt vett Posta György Tokaj város polgármestere, a helyi önkormányzati képviselők, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács szakmai munkatársai, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Iroda vezetője, módszertani referense és a megye sajtómunkatársai. Az érdeklődők sajtótájékoztató részeként megismerhették a Tokaj és környéke értékei című kiadványt, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az NMI Művelődési Intézet támogatásával készült. A kiskönyv rövid leírást ad Tokaj város, Tokaj-Hegyalja, valamint a Tokaji járás történetéről, a települési értéktárról és az értéktár bizottság munkájáról.

Az esemény elején a kötet szerzője – Mankovits Tamás – köszöntőjében ismertette: a kiadvány azzal a szándékkal jelent meg, hogy beindítsa a járási értékgyűjtést és ezen értékek mentén való járási együttműködést. Elmondta, jelen pillanatban 27 értéket tartanak számon, amelyek között szerepel hungarikum is, mint például az aszú. Ezután a résztvevők megismerhették a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat tagjaként működő Tokaji Pap Miklós Népfőiskola tevékenységét, amely nem titkoltan azzal a szándékkal jött létre, hogy támogassa a helyi értékek gyűjtését, megőrzését, népszerűsítését, valamint turisztikai és kulturális hasznosítását.

A rövid ismertető után, Makoldi Miklós régész társszerző bemutatta a kiadvány másik kiemelkedő részét, amely az érdeklődő olvasót elkalauzolja a helyi szőlő és borkultúra világába, megismerteti a térségre jellemző szőlőfajtákat és azokat a különlegességeket, amelyek a borvidék nevét világszerte ismertté tették. Végezetül szó esett a helyi természetvédelmi, kulturális és épített örökségekről, azok kulturális és turisztikai célú felhasználásáról és a jövőbeni tervekről. Az esemény zárásaként az iroda képviselői megtekintették a népfőiskola leendő helyszínét, épületét és terveit.

Tóth Csaba
Fotók: Erdős József

  

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.