Járási értéktári szakmai műhelynap Boldogon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

A Művelődési Intézet Heves Megyei Irodája feladatfinanszírozási programjának keretén belül az elmúlt két évben a megye három járásában szervezett járási értéktári szakmai műhelynapot. Az értékfeltáró munka járási szintű mentorálása, fejlesztése hatékony módszernek bizonyult a településeken. A járási napokon a Művelődési Intézet módszertani bemutatóján túl, helytörténeti előadásokra és jó példák közzétételére kerül sor.

2018-ban a Hatvani járásban indult el a járási szintű értékfeltáró munka. Boldog települése kiemelkedő néprajzi hagyományokkal és jó közösséggel bír, jól megközelíthető a járáson belül, ezért ideális helyszíne lesz a 2018. július 27-én megvalósuló műhelynapnak. A projekt megvalósulása során fontos a helyi lakosok, a résztvevők és az érdeklődők elköteleződésének kialakítása a helyi értékeik iránt, továbbá a  szomszédos települések, a járás értékfeltáró munkájának megismerése, segítése, a partneri együttműködések kialakítása és a hálózat létrehozása.

Értékeink a településeken, a közösségi értékgyűjtés gyakorlata című műhelynap célja a járásban található településeken egymás értéktári munkájának megismerése, fejlődésének szakmai segítése. Aktív értéktári munkát végző települések értékfeltáró folyamatainak, jó gyakorlatainak bemutatása, a partneri együttműködések kialakítása és a hálózat létrehozása érdekében. Nagyon fontos a járásban található 13 település érintett képviselői, civil szervezetek vezetői, magánemberek számára az értéktári munka fontosságáról, a helyi társadalom és gazdaságfejlesztő szerepéről való tájékoztatás, valamint a járásból résztvevő érdeklődők érzékenyítése és elköteleződésük kialakítása a helyi értékek iránt.

A bemutatott jó példák (Hatvan, Novaj) motiváló hatással bírnak a helyi képviselőkre a térség településein – az értékfeltáró munkához kapcsolódó közösségeket generálnak –, valamint járási szintű hálózat kialakulásához vezetnek.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.