Játék 6árok Nélkül a Közösségek Hetén

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

Játék 6árok Nélkül című értékfeltáró vetélkedő a Közösségek Hete programsorozat keretében 2018. május 9-én 14.00 órakor az almásfüzitői római táborban, az Azaumban került megrendezésre immár második alkalommal Vértesszőlős, Baj, Ács, Dunaalmás, Neszmély, Almásfüzitő és Tardos 10 fős csoportjainak bevonásával. A program szakmai megvalósításában és a lebonyolításban az NMI Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodája működött közre.

Komárom-Esztergom megye egy kis zsákfalujából, Baj községből Vandrovnik Klára ötlete nyomán indult el egy évvel ezelőtt annak gondolata, hogy fogjanak össze a kistelepülések egy nagy közös játék érdekében, amelynek főszereplői és célcsoportja maguk a fiatalok, célja pedig egymás településeinek jobb megismerése.

Baj községben aratott győzelme után 2018-ban Almásfüzitő adott otthont a második alkalommal megrendezésre kerülő Játék 6árok Nélkül programnak. A program házigazdája ebben az évben a Petőfi Sándor Kulturális Szabadidő Központ és Könyvtár volt. A szervezést, előkészítést a résztvevő települések közművelődési szakemberei, iskolák munkatársai, az NMI Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodája, az Új Nemzedék és a Peron Music Alapítvány bonyolította le.

A játék során a bevonásra kerülő települések 10-18 éves fiataljai a délután első felében interaktív prezentációkban és előadásokban mutatták be saját településüket, melyek betekintést is engedtek egyben a fiatalok és a helyi közösség mindennapi életébe. A prezentációkat követően a résztvevők összemérték tudásukat és néhány ügyességi feladatban ki is próbálhatták magukat, például célba dobás, futás és a római kultúrához kötődő kérdések.

A feladatok pontos kivitelezésében és a pontozásában a zsűri vállalt szerepet, amelyben Gábor Klára (Magyar Népművelők Egyesülete elnökségi tagja), Hornyák-Pálmai Éva (NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft.) és Henczer Éva (Új Nemzedék Tatabánya) foglalt helyet. A díjátadó előtt tánctanulással egybekötött közös táncházat rendeztek Gábor Klára irányításával a római táborban. A díjátadón Bekéné Magyar Melinda igazgató és Beró László, Almásfüzitő polgármestere gratulált a fiataloknak.

A fordulatos játékot Ács diákjai nyerték, második helyen Almásfüzitő, a harmadik helyen Neszmély végzett. A győztes csapat méltán kiérdemelte kupával ünnepelte győzelmének hírét, s jutalmul ők rendezhetik meg 2019-ben a következő vetélkedőt. A résztvevő és díjazott csapatok közösségi élményeket, például sárkányhajózást, íjászatot, vagy segway túrát kaptak nyereményként. A díjátadó után az ünnepi tortákat közösen fogyasztották el az eseményen részt vett ifjak és mentoraik.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.