Játékosan ismerkedtek a nemzeti értékekkel Matyóföldön

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

Augusztus 2–4. között rendezték meg a XVII. Matyóföldi Folklórfesztivált Mezőkövesden, a Kavicsos-tó és Szabadidő Parkban. A Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának munkatársai a szervező, Matyó Népművészeti Egyesülettel több éve kiváló kapcsolatot ápolnak, folyamatosan figyelemmel kísérik egymás szakmai tevékenységét és ahol tudnak együttműködnek. Legutóbb a Nemzeti Művelődési Intézet által szervezett Komatál Programba vett részt sikeresen az egyesület, amelynek célja volt a régi hagyományok életre keltése, továbbvitele, másrészt új hagyományok kialakítása a szűkebb tágabb közösségek számára.

A Matyó népművészet az UNESCO Reprezentatív Listája mellett 2013-tól már a Hungarikumok Gyűjteményében is szerepel. Büszkék őseikre és arra, hogy kultúrájukat tovább éltetik! A Matyó Népművészeti Egyesületet a dél-borsodi régióban jelentős kulturális szervezetként tartják számon. Megalakulása óta a Matyó Táncegyüttes és a Mezőkövesden működő többi hagyományőrző amatőr csoport fenntartására, működtetésére vállalkozott.

A felnőtt táncegyüttes mellett a Rezeda Gyermek Néptáncegyüttes, a Matyó Pávakör és a Százrózsás Néptáncegyüttes szakmai irányítása is feladatuk. Ezeket a csoportokat több alkalommal is meghívta a Művelődési Intézet saját szervezésű rendezvényeire, így több száz fiatal és felnőtt kerül közel Matyóföld zenei és táncos hagyományaihoz, szokásvilágához. Jó példái a generációk közötti kapcsolattartásnak, hagyományőrző művelődő közösségek létrehozásának.

Az idei nagyszabású folklórfesztiválon látványos néptánc műsorok, koncertek, táncházak, kézműves bemutatók várták a látogatókat. A hazai fellépők mellett a tengeren túlról Kanadából, Indonéziából is érkeztek csoportok.

Ezen kívül Felvidék és Törökország vendég együttesei is bemutatkozhattak. A közeli Tard és Szentistván településről matyó népi együttesek léptek színpadra.

Emellett a helyi művészeti iskolák és gyermekcsoportok műsorával, interaktív hangszerbemutatóval, illetve a Debreceni Helyőrségi Zenekar fellépésével szórakoztatták a közönséget. Színfolt volt még a Magyar Együttesek Gálája és a Kárpát-medencei menyekező ruhák bemutatója.

A közreműködők között volt a Nemzeti Művelődési Intézet által biztosított Hungarikum játszóház, ami széles körűen mutatja be az ország egész területén megtalálható helyi, megyei, nemzeti értékeket. A gyerekek és a hozzájuk tartozó családtagok játékos, interaktív módon sajátíthatták el az ország és azon belül a megye értékeivel, hagyományaival kapcsolatos ismereteket fejtörő kvíz kitöltésével, érték piramis építésével, puzzle kirakóval, kifestővel, értékkocka kirakóval.

Külön nagy öröm volt a Matyó Népművészeti Egyesület elnökének, Berecz Lászlóné Zsuzsának, amikor a térhatású értékkocka kirakó egyik oldalán felfedezte az ott díszelgő egyedi matyó hímzést. A közel két évtizedes fesztiválra látogatók ismét felfedezhették Matyóföld értékeit, részesei lehettek a hamisítatlan és egyedülálló kulturális kavalkádnak, amit még tovább színesítettek a külföldről érkező vendégelőadók.  A fesztivál után a hagyományteremtés és hagyományőrzés nem ér véget. Továbbra is kiemelt jelentőséggel bír a tradíció megtartása a térség mindennapjaiban, ezzel megőrizve, átörökítve azt a fiatalabb generációknak.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.