Játékosan ismerkedtek a nemzeti értékekkel Sátoraljaújhelyen

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

A nyár végéhez közeledve, augusztus 16–19. között rendezték meg a Zemplén Nemzetközi Néptáncfesztivált, amelynek közel 30 éve Sátoraljaújhely ad otthont. A rendezvény meghatározó a többnyire csendes kisváros életében. Ebben az évben a kiváló helyi szakmai kapcsolatok megerősítése eredményeként a Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatósága is meghívást kapott, és természetesen szakmai támogató szervezetként két napon keresztül részt vett a rangos eseményen.  A fesztivál vendégeit Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője és Szamosvölgyi Péter, a város polgármestere köszöntötte.

A fesztivál kitűnő lehetőséget nyújt a településen élők között új közösségek építésére, vagy a meglévők formálására, valamint arra is, hogy rövidebb időre visszacsalogassák a Sátoraljaújhelyből elszármazottakat. Turisztikai szempontból kiemelkedő, hogy ebben az időszakban jelentősen megnövekszik a vendégéjszakák száma. Fontos küldetése és jelentősége a rendezvénynek, hogy  a helyi lakosok megismerkedjenek, betekintsenek más nemzetek kultúrájába, hagyományaiba.

A rendezvény sajátossága abban rejlik, hogy a résztvevő nemzetek minden évben változnak. A programok minden nap délután öt órától kezdődtek. A város főterén, két helyszínen késő éjszakába nyúlóan táncházzal és világzenei koncertekkel zárultak. A szervezők fő célja a különböző nemzetek néptáncainak bemutatása, saját, autentikus hagyományőrző csoportjaikkal. Idén a többnapos rendezvényen hét nemzet képviseltette magát: Görögország, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Spanyolország, Szerbia, Törökország tizenegy tánccsoporttal és közel négyszáz táncossal.

 

A Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatóságának háromfős szakmai stábja hungarikum játszóházzal, kifestővel és erre az alkalomra összeállított megyei kvízzel is  készült. Várakozáson felüli érdeklődés volt a  gyerekek részéről a térhatású kockakirakó iránt. Nagy látványt nyújtott a mágneses értékpiramison lévő értékek sokasága, de a legnagyobb sikerélményt  a hosszú ideig tartó óriás puzzle elemek kirakás okozta, ezzel feltárva a titkot hogy milyen képet rejtenek a kisebb darabok. A játékok mellett az érdeklődők megismerkedhettek a Művelődési Intézet szakmai kiadványaival, könyvekkel, valamint a megyei értékeket, hungarikumokat ismertető, bemutató promóciós leporellókkal.

A több ezer fős tömeget vonzó rendezvény kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy a megyei igazgatóság bemutathassa szakmai tevékenységét, kapcsolatokat építsen, és a megyében található értékeket játékos formában minden generáció számára népszerűsítse.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.