Jó gyakorlatok bemutatása az Ifjúsági Honismereti Műhelysorozatban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

Az Ifjúsági Honismereti Műhelysorozat soron következő foglalkozására 2019. november 27-én került sor, melynek keretében újabb értékes jó gyakorlatokkal ismerkedhettek meg a résztvevők.

A szombathelyi megyeháza Címertermében elsőként Zsámboki Árpád, a Vas Megyei Honismereti Egyesület elnöke mutatta be az egyesület tevékenységét, működését a hallgatóságnak. Beszélt a honismereti mozgalom kezdeteiről, és annak több évtizedes történetéről az egyesületté válás előtti és utáni időkből.

Külön kiemelte a közművelődési szakemberek és intézmények szerepét a honismereti mozgalomban, és a kapcsolódási lehetőségeket az értékgyűjtő, értékfeltáró munkához, az értéktárak létrehozásához. Az előadás után szakmai műhelyfoglalkozást tartott, aminek témája a honismereti tevékenység népszerűsítése volt.

Ezt követően a Vasi Hegyhátról érkezett előadó. Ferencz Lászlóné, a Gersekarátért Baráti Kör elnöke a szervezet értékgyűjtő tevékenységét, a helyi közösségi kezdeményezéseket és közösségi vállalkozások indításának tapasztalatait mutatta be a résztvevőknek, majd műhelyfoglalkozást vezetett a témában, kiemelve az ifjúság bevonásának módszereit.

A vendégek sorát a gencsapáti Kezdőkör Képzőművészeti és Népművészeti Baráti Egyesület bemutatkozása zárta. Varga Albin titkár – egyben a Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója – bemutatta a résztvevőknek az egyesület értékgyűjtő tevékenységét. Beszélt a település gazdag közösségi életéről, melyek mind valamilyen helyi érték köré szerveződnek: a helyi legénycéh tevékenységéről, a néptánchagyományról, a népdaléneklésről, a tojásfestés hagyományáról vagy a betlehemezésről. Ezek közül több már a Vas Megyei Értéktárba is bekerült. Ezt követően szakmai műhelyt vezetett az összetartó kötelékek kialakításának és a legkisebbek bevonásának módozatairól.

A műhely résztvevői értékes információkkal gazdagodva térhettek haza, amelyeket a későbbiekben a saját közösségeikben hasznosíthatnak.

Kuglics Gábor

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.