Jó gyakorlatok kiadvány Hajdú-Bihar megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája kulturális közfoglalkoztatási programjai során folyamatosan gyűjtötte, és gyűjti azokat a gyakorlatokat, melyeket bemutatásra és követésre érdemesnek tart. A cél a mindennapi valóságban megszülető, kidolgozott jó gyakorlatok terjesztésével, hogy elősegítsék a már létező gyakorlatok továbbfejlesztését, illetve stimulálják a jó gyakorlatokra vonatkozó fejlesztési, működtetési és közzétételt érintő hajlandóságot. Számos gyakorlat igazolta, hogy amennyiben valóban beépülnek, a jó gyakorlatok használatával kialakított különböző új technikák pozitívan befolyásolják az intézmények mindennapi életét és formálják a rendszer szereplőinek mentalitását. Ily módon az élő jó gyakorlatokkal rendelkezők eredményesebbé és hatékonyabbá tehetik működésüket.

A jó gyakorlatok többnyire alulról felfelé építkeznek, tapasztalatokból születnek, és eredményeik jól igazolják hatékonyságukat. A tervezés, a felépítés, a reprodukálhatóság és átruházhatóság egyaránt fontosak. A jó gyakorlatok mindenki számára elérhető gyűjteménye komoly segítséget jelenthet, hogy az intézmény megújítása, korszerű rendszerének fejlesztése során ezekkel megismerkedjenek, és a jó gyakorlatok nyomán kialakítsák a saját fejlesztési irányaikat.  Minden egyes ilyen átvétel új környezetben és kontextusban megvalósuló jó gyakorlat.  Éppen ezért nem egyszerűen adaptációról beszélhetünk, hanem egy új jó gyakorlat születéséről, és az ezzel járó hatásról, mely formálhatja, gazdagíthatja a módszertani eszköztárat, a belső és külső kapcsolatrendszert.

A most megjelent, hatodik kiadványban, 8 jó gyakorlatot válogattak össze 2018 első negyedévéből. Megismerhetjük többek között, hogy hogyan örökíthetjük át régi hagyományainkat, hogyan lehet játékos formában megtanítani a fiatalokat a természet szeretetére, a madárvédelemre, valamint azt is, hogy hogyan tudjuk erősíteni a környezettudatosságot a lakosság körében.

Szabó László

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.