Jó gyakorlatok kiadvány Hajdú-Bihar megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája a kulturális közfoglalkoztatás programjai során folyamatosan gyűjtötte, és gyűjti azokat a gyakorlatokat, melyeket bemutatásra és követésre érdemesnek tart. Céljuk, a mindennapi valóságban megszülető, kidolgozott jó gyakorlatok terjesztésével, hogy elősegítsék a már létező gyakorlatok továbbfejlesztését, illetve stimulálják a jó gyakorlatokra vonatkozó fejlesztési, működtetési és közzétételt érintő hajlandóságot.

Számos gyakorlat igazolta, hogy amennyiben valóban beépülnek, a jó gyakorlatok használatával kialakított különböző új technikák pozitívan befolyásolják az intézmények mindennapi életét és formálják a rendszer szereplőinek mentalitását. Ily módon az élő jó gyakorlatokkal rendelkezők eredményesebbé és hatékonyabbá tehetik működésüket.

A jó gyakorlatok többnyire alulról felfelé építkeznek, tapasztalatokból születnek, és eredményeik jól igazolják hatékonyságukat. A tervezés, a felépítés, a reprodukálhatóság és átruházhatóság egyaránt fontosak. A jó gyakorlatok mindenki számára elérhető gyűjteménye komoly segítséget jelenthet, hogy az intézmény megújítása, korszerű rendszerének fejlesztése során ezekkel megismerkedjenek, és a jó gyakorlatok nyomán kialakítsák a saját fejlesztési irányaikat.  Minden egyes ilyen átvétel új környezetben és kontextusban megvalósuló jó gyakorlat.  Éppen ezért nem egyszerűen adaptációról beszélhetünk, hanem egy új jó gyakorlat születéséről, és az ezzel járó hatásról, mely formálhatja, gazdagíthatja a módszertani eszköztárat, a belső és külső kapcsolatrendszert.

A most megjelent ötödik kiadványban 12 jó gyakorlatot válogattak össze 2017-ből. Megismerhetjük többek között, hogy hogyan lehet játékos formában megismertetni a fiatalokkal egy település nevezetességeit, értékeit, hogyan erősíthetjük meg a közösségek közötti kapcsolatot, hogyan örökíthetjük át régi hagyományainkat és hogyan tehetjük szorosabbá a generációk közötti kapcsolatot.

Szabó László

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.