Joób Árpád Citerás Találkozó Pocsajban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

Tizenhatodik alkalommal találkoztak a megyében működő citerazenekarok, népzenei együttesek a Sinka Miska Vendégházban 2018. április 7-én az NMI Művelődési Intézet, a Vass Lajos Népzenei Szövetség és a Pocsaji Sinka Miska Vendégház szervezésében. A találkozó minden évben különleges programokat, élményt és színfoltot hoz a helyiek életébe.

2018-tól a helyi szervezők kezdeményezésére a találkozó felvette a Joób Árpád nevet, Dr. Joób Árpád népzenekutató emlékére, aki az első alkalomtól részt vett a találkozókon és szakmai tanácsaival segítette a csoportok munkáját. A citera még mindig népszerűsítésre szorul a fiatalok körében, ezért is bír különös jelentőséggel a pocsaji találkozó. Egy-egy ilyen rendezvény alkalmával a gyerekek élményszerűen leshetnek el fogásokat, fortélyokat az idősebbektől, tanulhatnak új dallamokat, saját környezetükbe visszatérve pedig továbbadhatják lelkesedésüket.

A délelőtt folyamán két előadást hallgathattak meg az érdeklődők: Nauer – Agárdi Éva a Népművészet Ifjú Mestere: Apa és fia (Vass József és Vass Lajos) zenei és kulturális öröksége címmel, majd Széles András citeraművész, a Népművészet Ifjú Mestere gyakorlattal egybekötött előadásában a játéktechnikai jellegzetességeket mutatta be. A találkozó kitűnő hangulatát tovább fokozta a közös ebéd, a házigazdáknak köszönhetően mindenki megkóstolhatta a kemencében készült töltött káposztát.

Az elmúlt 16 év sok pozitív eredményt hozott. Minden évben egyre több csoport vesz részt, ezen a találkozón már 22 csoport, szólista mutatkozott be. A fiatalok, a gyerekek is egyre nagyobb létszámmal vesznek részt és mutatják be, mit sajátítottak el a korábbi találkozókon tanultakból. Volt olyan pillanat is, amikor nagymama és unoka játszottak együtt a hangszeren. Az együttesek már nem csak Hajdú-Bihar megye településeiről érkeztek, a mostani találkozón szentesi, budapesti és nagyváradi csoportok is részt vettek. A jelenlévők a hangszerkészítés titkaiba is bepillantást nyerhettek Gáts Tibor és Szakál László citerakészítők, a Népművészet Mestereinek köszönhetően. A találkozó annak idején azzal a céllal indult, hogy népszerűsítse az eltűnőben lévő hangszert. Az, hogy hagyománnyá vált és évről évre egyre nagyobb az érdeklődés, a találkozó sikerességét és fontosságát igazolja.

Szabó László

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.