„Jöttek, láttak, hazavittek” – Szakmai asszisztensek látóútja Komárom-Esztergom megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

2019. január 31-én hat dunántúli megye munkatársai vettek részt a VI. Kulturális Közfoglalkoztatási Program szakmai asszisztensei számára szervezett látóúton Komárom-Esztergom megyében.

A látóút kiegészítette a 2019. január 17-én, Győrszentivánon megvalósult egynapos képzést. Összesen 23 résztvevő érkezett. Zala, Vas, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Pest megyékből a tapasztalati tanulási út első, tatabányai helyszínére A Vértes Agorájába.

A közművelődési intézményben Pap Tibor és Varga Rita, a nonprofit kft. csoportvezetői mutatták meg az épület tereit, séta közben részletesen elmesélve a mindennapos működés elemeit. Pap Tibor, a közösségi csoport vezetője kibontotta az intézmény 2013-as nyitása óta eltelt időszak stratégiai irányait, részletesen kitért a helyi és térségi közösségekkel való együttműködésre, a közönség igényeire való reagálásra, a folytonos megújulás szükségességére, valamint az intézményben dolgozó külföldi önkéntesek tevékenységére is. Varga Rita, a művészeti csoport vezetője bemutatta a résztvevőknek, hogy A Vértes Agorája hogyan pozicionálja kínálatát a város sokszínű kulturális terében – együttműködve a városrészi művelődési házakkal, színházzal, programkoordinációs irodával és az intézmény további számos partnerével. Mindketten kiemelték, hogy A Vértes Agorája elkötelezett a magas minőségű kulturális javak irányába, és törekszik a város és a térség közösségeinek hosszú távú fejlesztésére.

A látóút résztvevői a tatabányai helyszínt követően a szomszédos Tatán nyertek betekintést a volt Piarista Rendházban működő sokszínű munkába. A több mint 250 éves, eredetileg is oktatási célokat szolgáló épület 2018 óta megújult formában és tartalommal fogadja az egész életen át tanulni vágyókat. Az épületet működtető Tatai Rend-ház Kft. ügyvezetője Acsainé Dávid Ágnes megosztotta az épület megújulásának történetét és bemutatta azt a széleskörű együttműködő partneri hálózatot, mely új élettel tölti meg napjainkban az épület falait. A volt Piarista Rendház otthont ad többek között a Mecénás és Lentulay Alapítványoknak, a Digitális Jólét Pontnak, a Család és KarrierPontnak, a tatai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központnak és a Magyary Zoltán Népfőiskolai társaságnak is, melyről a civil szervezet elnöke Borsó Tibor beszélt.

A résztvevők meghallgathatták az 1920-as, 30-as évek közigazgatási innovációs szakemberének, Magyary Zoltánnak a szellemi örökségére alapozó egyesület szerteágazó munkásságát. Ebben jól megfér egymás mellett a munkaerőpiaci tanácsadás, mentorálás a megye foglalkoztatási osztályaival együttműködésben; a klasszikus népfőiskolai képzési rendszer; a helyi és térségi értékfeltáró tevékenység; az ifjúsági csoportot megcélzó Iskolai Közösségi Szolgálattal összefüggésben megvalósított érzékenyítő képzés és börze; valami a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen lebonyolított szabadegyetem sorozat nyomán elindult bevásárló közösség is.

A részletes előadásokat követően a látóútra érkezetteket ismét Pap Tibor vezette át a rendház éppen megújuló szárnyába, ahol – a Peron Music Alapítvány elnökeként – részletesen bemutatta a Peron Tehetség Központot, amely várhatóan 2019 harmadik negyedévében, több komplex európai uniós pályázat nyomán nyitja meg kapuit a könnyűzenei tehetségek előtt. Az alapítvány elnöke elmondta, hogy komplex képzési rendszert terveznek beindítani Tata Város Önkormányzata hathatós támogatásával a könnyűzene és a zenéhez kapcsolódó kreatív iparágak bevonásával.

Az ebédszünetet követően a résztvevők egy rövid séta során tekinthették meg Tata belvárosának szépségeit, az Öreg tó partját és a Tatai várat, ahol Magyarics Gábor, a Duna-Gerecse Nonprofit Kft. vezető tisztségviselője fogadta a vendégeket, bemutatva a szervezet által végzett turisztikai tevékenységeket, melynek fókuszában a helyi értékek és az összefogás áll. Ezt követően bemutatta az egyik helyi innovációt: A várbörtön legendája névre keresztelt szabadulószoba játékot. Részletesen mesélt a korábban funkció nélküli ingatlanrész újszerű hasznosításáról és a benne rejlő lehetőségekről.

A látóúton résztvevők a közös csoportkép elkészültét követően útnak indultak saját településeikre, ahol a nap során szerzett információkat fel tudják használni a helyi közösségek megerősítése érdekében.

Edelmayer Zsolt

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.