Karácsonyi csillagok szalmából

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága Elfeledett szakmák, népi mesterségek visszatanulása címmel tanfolyamot indított 2019. október 17-én a „Művelődő közösségek az Alföldön” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00149 azonosító számú projekt keretein belül Hajdúsámsonban a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Közművelődési és Muzeális Intézményben.  

Az első alkalommal a dokumentáció és balesetvédelmi szabályok megismerése után egy néprajzi előadás keretében ismerkedtek meg a résztvevők az Alföld néprajzi csoportjaival, a tájegység jellegzetes mesterségeivel, a népi játékok csoportosításával, majd közösen elkészítették az első rongybabát.

A második alkalommal, november 29-én a szálas anyagok különböző felhasználásával ismerkedtek meg a tanfolyam résztvevői. Csuhéból angyalkát és fenyőfára rakható csillagot kötöztek, szalmából csigát és madárkát fontak. Megismerkedtek a hármas fonással, a kötözéssel és a sodrással. Ebben az évben még egy alkalommal, december 18-án találkoznak, és az ünnepek közeledtéhez kapcsolódóan mézeskalácsot fognak készíteni.

Szabó László

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.