Karácsonyi kézműves készülődés

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A 2017 novemberében zajló „Népi kézművesség” elnevezésű képzésen, amit az NMI Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája indított a kulturális közfoglalkoztatottak számára. A résztvevők annyira jól érezték magukat, hogy menten elhatározták, hogy még az ünnep előtt szerveznek maguknak egy olyan alkalmat, amikor közösen készülhetnek a karácsonyra. Sikerült is kellő lelkesedést ébreszteni a tanfolyamon részt vettekben, és összehozni újra a csapatot. Ezúttal a mézeskalács díszítésére tanulhattak meg újabb fortélyokat Makainé Erzsikétől, majd pedig csuhé angyalkát és más csuhé díszeket készítettek Oroszné Zsuzsával.

Az együtt töltött idő nemcsak különböző praktikák megtanulására volt jó, hanem arra is, hogy egymást is jobban megismerjék. Mivel különböző településről érkeztek (Berettyóújfalu, Furta, Zsáka, Váncsod), így ez a találkozó kitűnő lehetőséget adott arra, hogy megosszák egymással a saját lakóhelyük egyedi ünnepi szokásait, illetve alkalom adódott arra is, hogy recepteket cseréljenek és ajándéktippeket adjanak egymásnak.

Nagyon remélik, hogy, hasonlóan a mostanihoz, máskor is lesz alkalom egy kis közös kézműveskedésre a Bihari Népművészeti Egyesületnek köszönhetően a helyi alkotóházában.

Oroszné Fekete Zsuzsanna

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.