Kárpát-medencei Kulturális Fórum

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Igazgatósága

A Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Irodája idén is meghívást kapott a január 25-i Kárpát-medencei Kulturális Fórumra. A zentai Magyar Kamaraszínházba invitálták a vajdasági és anyaországi kulturális intézmények, szervezetek képviselőit a program házigazdái: a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. A Csongrád Megyei Irodát Dohorné Kostyál Zsuzsanna irodavezető és Kovács Szilvia módszertani referens képviseleték.

A vendégeket Gondi Martina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója, és Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke köszöntötte.

Gondi Martina és Sutus Áron

Gondi Martina és Sutus Áron

A fórum első előadója Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár volt, aki bemutatta a magyar kormányzat határon túli magyarságáért tett eddigi és eljövendő támogatásait.

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója a határon túli programjaikról, az ott elért eredményekről beszélt, majd felvázolta a 2019-20-as projektterveiket.

Potápi Árpád János

Potápi Árpád János

Kárpáti Árpád, a Nemzeti Művelődési Intézet Kiemelt Programok Igazgatóságának vezetője előadásában bemutatta az intézet munkáját, különös hangsúlyt fektetve az előtte szólók által bemutatott projektek, támogatások közötti összekapcsolódásokra, a különféle ágazati összefogások fontosságára.

Magiszter Hajnal Jenő, a magyar nemzeti kisebbség szerbiai önkormányzatának és a Magyar Nemzeti Tanácsnak az elnöke a délvidéki magyarságért tett munkáikat és jövőbeli terveiket foglalta össze.

A fórum után a magyar kultúra napjának vajdasági központi ünnepsége következett a zentai Művelődési Ház színháztermében. Az ünnepi programon került átadásra a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Magyar Életfa-díj Plakettje és az Aranyplakett kitüntetés, majd kihirdették a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat eredményeit is. Az ünneplő közösséget és a díjazottakat az újvidéki Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus köszöntötte az erre az alkalomra összeállított koncertjével.

 

Kovács Szilvia

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.