Karriernap és állásbörze az Eszterházy Károly Egyetemen

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

2019. április 16-án, az Eszterházy Károly Egyetemen megrendezésre kerülő karriernapon közel harminc Heves megyei nagyvállalat, illetve szervezet mutatkozott be. Az egyetem hallgatói egész nap látogathatták a kiállító standokat, valamint az előadóteremben meghallgathatták a cégek képviselőinek előadásait. Az eseményen a Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatósága is képviseltette magát.

A nap folyamán az érdeklődők az egyes vállalatok standjainál kérdezhették a képviselőket, beszélgethettek a szakemberekkel munkájukról, mindennapi tevékenységükről. A látogatóknak lehetőségük adódott becsatlakozni karrier-tanácsadásba, valamint előre elkészített önéletrajzukat leadhatták a jelenlévő cégeknél.

A karriernapot Dr. Liptai Kálmán az Eszterházy Károly Egyetem rektora nyitotta meg, majd a következő előadások az egyetem pályaválasztást segítő tevékenységeit mutatták be. A Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóságának standjánál szakmai tanácsadással, hungarikumkirakóval és a Magyarország Értékei társasjátékkal várták az érdeklődőket. Csathóné Sebők Erika megyei igazgató és Hacsavecz Éva módszertani referens válaszolt a felmerülő kérdésekre az értékeket bemutató standnál, ahol egész nap nagy volt az érdeklődés.

A nap folyamán előadások hangzottak el helyi sikeres személyektől és intézményvezetőktől. A délutáni előadók között, Csathóné Sebők Erika megyei igazgató prezentációjában hangsúlyozta a tudatos karrierépítés és az egész életen át tartó tanulás jelentőségét. Ezt követően egy, a közösségszervezés szakot bemutató rövidfilm került levetítésre, majd a közművelődési szakemberek munkájára és feladataira helyeződött a hangsúly. Előadásában kitért arra is, hogy az országban több, mint 2000 településen nincs közművelődési szakember és a jogszabályokra hivatkozva megemlítette, hogy az önkormányzatoknak 2018-tól már kötelező legalább egy közművelődési szakembert alkalmazniuk. Az előadás utolsó részében a hosszú távú lehetőségekről esett szó, majd a szakterülethez kapcsolódó továbbképzési és OKJ-s képzéseket, valamint a felsőoktatási képzési rendszert szemléltette.

A karriernap és állásbörze remek alkalom volt arra, hogy megmutatkozzon a kiváló együttműködés a Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatósága és az Eszterházy Károly Egyetem Andragógia és Közművelődési Tanszéke között. A szakma népszerűsítése és a szakember-utánpótlás érdekében nem ez volt az első és nem is az utolsó alkalom, hogy együttműködött a két intézmény.

Székely Ákos
Hacsavecz Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.