Karriertörténet

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

2019 januárjában a Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Irodája módszertani referensei több alkalommal is részt vettek a közművelődés felsőfokú szakmai végzettségeit népszerűsítő programokon, erősítve ezzel a főiskolai és egyetemi szakok vonzerejét és fontosságát. A rendezvényeken tapasztalt érdeklődést igazolja a következő történet is.

Olga egy baranyai kisfaluban helyezkedett el szervező, közművelődési munkatársként. 2018-ban az önkormányzat tájékozódott a kulturális törvény módosításából következő feladatokról. Így merült fel, hogy 2021-re gondoskodnia kell a közösségi színtérben szakmai végzettséggel bíró munkatársról. Ekkor jelentkezett Olga a pécsi OKJ-és középfokú képzésre. 2018 júliusában indult a Közművelődési és közönségkapcsolati szakember képzés a Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Irodájában.

Közben a közművelődési terület szakember-utánpótlását támogatandó, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei irodái bekapcsolódtak a felsőfokú képzések megismertetésébe, népszerűsítésébe. 2019. január 16-án a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán (PTE BTK) a mester képzéseket népszerűsítő szakmai napon, január 26-án pedig az alapképzések bemutatófórumán jártak a módszertani referensek.

A PTE BTK Nyílt napjára továbbtanulni vágyó fiatalokat és szüleiket várták a szervezők. A hallgatók igyekeztek ízelítőt adni az egyetemi életből, az oktatók az akadémiai háttérre hívták fel a figyelmet. A Közösségszervezés (BA) alapszak megismertetését a Baranya megyei iroda azzal egészítette ki, hogy az érdeklődő fiatalokat és szüleiket a megszerzett diplomával betölthető állásokról, munkalehetőségekről tájékoztatta. Így a képzés népszerűsítése teljessé vált. Egyaránt hangzottak el információk a képzésről és a megszerezhető diploma gyakorlati hasznosulásáról is.

Ekkor megérkezett a tájékoztatóra Olga, aki elmondta, hogy eddig nem tanult tovább a felsőoktatásban, mert nem igazán talált olyan szakmát, ahol el tudta volna képzelni a jövőjét. Azonban a településen végzett munkája, és az OKJ-s tanfolyamon szerzett ismeretei megerősítették abban, hogy olyan szakmát talált, amelyet szívesen végez, örömmel képzi tovább magát, ezért szívesen életpályának választaná. A nyílt napon azzal a határozott céllal jelent meg, hogy a Közösségszervezés szakra való jelentkezésről szerezzen pontos információkat. Eldöntötte, hogy jelentkezik idén a levelező képzésre. Olga tankönyvi pontossággal fogalmazta meg azt a folyamatot, amely egy gyakorlatban megismert szakma professzionális elméleti hátterének biztosításához szükséges.

Rajta kívül sokan érdeklődtek még a képzésről és a diploma megszerzése utáni lehetőségekről. Ebben igazán nagy segítséget adtak a remekül együttműködő akadémiai és szakmai munkatársak.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.