Kávészünet: „kerekasztal és fórum” a közösségi művelődés lakossági képviseletéről

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóság

Szakmai műhelytalálkozót szervezett az NMI Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Irodája Újfehértón, a Zajti Ferenc Kulturális Központban. A 2018. szeptember 10-én megrendezett eseményen több mint 10 település és intézmény képviseltette magát annak érdekében, hogy a közművelődés helyi lakossági képviseletéről szakmai diskurzust folytassanak „kávézói” hangulatban.

A találkozó helyszíne az a Közéleti Kávézó volt, amely az újfehértói Kulturális Központ részeként működik, s kellő hangulatot és egyfajta polgári légkört tudott teremteni az egész program alatt. Egy helyszín, amely méltó az adott témában való gondolkodásra, és amely gondolkodás végső soron egy polgári atmoszférát előirányzó cselekvéssorozatot képes generálni.

A frontális előadások számban és időben korlátozásra kerültek, minél több időt fordítva és hagyva a valós párbeszédre. Ennek megfelelően Szűcs Lászlóné, Újfehértó alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket és mutatta be röviden a várost, majd a kulturális életre fókuszálva Gál Ferencné házigazda-igazgatóasszony beszélt a közösségi életről és a helyi közművelődésről.

A Közművelődési Kerekasztal létrehozásának, valamint a közművelődési fórum megrendezésének jogszabályi hátteréről, céljairól, működéséről Szilágyi Erzsébet, a Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Irodájának vezetője tartott egy tömör, lényegre törő, vitaindító elméleti előadást. Majd gyakorlati példaként, a Bács-Kiskun megyei Kunadacsi Közösségi Tanácsadó Testület 2010–2012 közötti munkájáról tartott prezentációt Sotkó Levente Attila módszertani referens.

A szűk egyórát átfogó frontális rész után következett a valós és átvitt értelemben is alkalmazott kávészünet – sok-sok hasznos és tapasztalatokkal teli gondolattal, meglátással. Az eszmecsere során a gyakorlati teendőkről esett szó, valamint egyfajta SWOT-analízis felállítása bontakozott ki a közművelődési kerekasztalokkal kapcsolatban.

Az aktív részvételre építő szakmai találkozót a Művelődési Központ, a Könyvtár és a Helytörténeti Gyűjtemény megtekintése és megismerése követte. A Közművelődési Kávészünet következő helyszíne is kiválasztásra került, közvetlen résztvevői felajánlásra reagálva, melynek eredményeképp Záhony város a következő állomás házigazdája.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.