Kávészünet konferencia ‒ A kulturális alapú gazdaságfejlesztés mint közművelődési alapszolgáltatás

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodájának szervezésében 2018. szeptember 24-én került megrendezésre az első Kávészünet konferencia, melynek Balatonfüreden a Vaszary Galéria biztosított helyszínt.

A programot a kollégák felől érkező azon igény hívta életre, hogy fontos lenne többször találkozni, kötetlenebbül beszélgetni egy-egy aktuális témát érintően. Mindig más helyszínen, az adott intézmény vagy település jó gyakorlatát megismerve. A konferencia fő témaköre a kulturális alapú gazdaságfejlesztés, a kulturális turizmus volt, célkitűzése pedig az, hogy a résztvevő szakemberek kötetlenül beszélgethessenek a tapasztalataikról, a felmerülő kérdéseikről, problémáikról. A megye több településéről és intézményéből érkeztek érdeklődők az eseményre.

A találkozó a módosított kulturális szaktörvényre épült, koncentrálva az egyik legnagyobb kihívást jelentő közművelődési alapszolgáltatásra, a kulturális alapú gazdaságfejlesztésre. Ebben kiemelkedő eredményeket tudott elérni Balatonfüred, a náluk folyó tevékenységekkel, mint jó gyakorlattal ismerkedhettek meg a résztvevők. A program a Vaszary Galéria és a Városi Múzeum kiállításainak megismerésével kezdődött. Schmidtné Kositzky Anett, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója bemutatta a kiállításokat, együttműködéseiket, a Kft. intézményeinek működését, valamint a múzeumban található, helyi értéktárban is szereplő értékeket.

Ezt követően Cserép László, Balatonfüred Város Művelődési, Oktatási, Sport és Idegenforgalmi Osztályának vezetője beszélt a kulturális alapú gazdaságfejlesztés és a kulturális turizmus fontosságáról. Bemutatta, hogy a helyi rendezvények hogyan kapcsolódnak a helyi értékekhez és hagyományokhoz, illetve, hogy ezek milyen módon erősítik a város arculatát. Felhívta a figyelmet a helyi értékekre és igényekre való építkezés fontosságára és a helyiek bevonására. Schmidtné Kositzky Anett konkrét példákkal mutatta be a Füredkult rendezvényeit. Ő is a helyi adottságokra való építkezést, a brandépítést, a minőséget, a tudatosságot, és különösen a helyi vállalkozókkal való jó együttműködést emelte ki legfontosabb tényezőként.

A műhelymunkát megelőzően dr. Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprémi Irodájának vezetője ismertette röviden a törvényi módosításból eredő feladatokat, teendőket, amely minden önkormányzatot, intézményt érint. Ezt követően kötetlen beszélgetés indult el az elhangzottakról, a felmerült ötletekről és gondolatokról, mely során megerősítést nyert a tudatosság, a helyiek bevonásának igénye és a helyi értékek fontossága.

A találkozó közben és utána mindenkinek lehetősége volt jelezni javaslatát a következő Kávészünet konferenciákra mind a helyszínt, mind a témákat tekintve, ezek alapján kerül sor a következő alkalomra.

Mihalcsik Márta – Sághy Zsófia

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.