Kék Nefelejcs Hímző Szakkör Parádon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

A hevesi Csillagvirág Népművészeti Egyesület Csoóri Sándor Alaphoz benyújtott nyertes pályázatának, Parád Nagyközség Önkormányzatának és a helyi asszonyoknak köszönhetően újra működik a hímző kör Parádon.

A tavaly ősszel alakult kis közösséget Gábor Péterné, Éva fogja össze. Művészeti vezetőjük Verebélyi Balázs, Junior Príma Díjas recski hímző, aki a parádi és bodonyi palóc motívumok feldolgozásában, újragondolásában segíti a hímzőket.

A 10 fős csoport lapos, keresztszemes, vagdalásos és kalodás hímzéseket használ fel a terítőkön, blúzokon és párnahuzatokon. Munkájukat és balassagyarmati szakmai látóútjukat a helyi önkormányzat segíti. Az eltelt tíz hónap alatt számos, szebbnél szebb alkotás született. Munkáikat a település rendezvényein szervezett kiállításokon már többször láthatták a helyiek.

Összetartozásukat jelzi a közös tervezésű, palóc mintával díszített blúz, amelyet büszkén viseltek a 2019. július 3-án rendezett találkozón is. Polgármesterüknek, Mudriczki Józsefnek monogramozott, kalodás, fehér, lapos hímzéssel díszített inget adtak ajándékba.

A palóc hagyományok és motívumok megőrzését, továbbörökítését célul kitűző Nefelejcs Hímző Szakkör következő kiállítását 2019. július 26–28. között, a XXXI. Palóc napok keretében lehet majd megtekinteni.

Dr. Kelemen Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.