Kemenesmagasi Báb Bűvölők

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága a III. Bűvös Bábos program keretében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával hívta életre a Kemenesmagasi Báb Bűvölők csoportot.

A bábjátszás önmagában is komplex készség-, képesség- és személyiségfejlesztő tevékenység, azonban az országban egyre kevesebb működő bábcsoport van, és fogy az utánpótlás is. A Nemzeti Művelődési Intézet partnereivel ezen folyamat megállítása érdekében valósított meg 2016-ban két, egymásra épülő „Bábcsoportvezetői alapismeretek” képzést, melynek hosszú távú célja az volt, hogy elősegítse a magyarországi amatőr bábjátékos mozgalom terjedését és újjáéledését. A képzéssorozat sikereit, tapasztalatait és a felmerülő javaslatokat figyelembe véve 2017-ben elindított „Bűvös Bábos” mintaprojekt folytatásaként 2019-ben a Nemzeti Tehetség Program támogatása biztosítja az anyagi hátteret a program folytatásához, melyhez az ország 8 megyéje – köztük Vas megye – csatlakozott.

A Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága 2018-ban a csepregi Fabatka Bábcsoport eredményiből építkezve 2019-ben a Kemenesmagasi Általános Iskolával közösen szervezte meg a Kemenesmagasi Báb Bűvölők csoportot. Az első találkozásra 2019. február 21-én került sor, ahol 12 harmadik-negyedik osztályos gyermekkel kezdődött meg a munka Czirók Tamás bábművész vezetésével. A gyerekek lelkesen vetették bele magukat a közös tervezésbe, megismerkedtek a bábjátszás történetével, típusaival, kiválasztották történetük alapmeséjét, elosztották a feladatokat. Mindennek eredményét várhatóan május 11-én az iskola Ki-Mit-Tud?-ján láthatja először a nagyközönség. A cél nemcsak egy előadás létrehozása, hanem főképpen az, hogy a programban részt vevő gyermekekből közösség formálódjon, fejlődjön személyiségük, együttműködési és empatikus készségük, szociális érzékenységük, fantáziájuk.

A program zárására 2019. június 6-án kerül sor Egerben, amikor a 8 megye 8 csoportja találkozik a Gyermekbábosok Országos Fesztiváljának „előnapján”, a III. Bűvös Bábos Szemlén.

Károly Andrea 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.