„Kertészek vagyunk” – Harmadik közösségi tervezés a baranyai Népfőiskolai műhelyben

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosító számú projektjének keretein belül a baranyai Népfőiskolai műhely tagjai nyolcadik alkalommal találkoztak 2019. október 29-én, Pécsváradon.

A foglalkozás témaköre az előző összejövetelre épült. Folytatták a közösségi tervezés módszertanát a közösségi tervezés folyamatának megszervezésével, konfliktuskezeléssel, valamint a helyi lakosság bevonásának különböző módszereivel.

A műhelymunka a „Kertészek vagyunk” magyar dokumentumfilm megtekintésével kezdődött. A dokumentumfilm a XIV. Országos Diákfilmszemlén a legjobb dokumentumfilm díját nyerte el. Az alkotás azt mutatja be, mennyit ér, ha a szakemberi kezdeményezés találkozik a civil akarattal és együttműködéssel. A közösségi tervezés módszertanával megvalósuló kezdeményezések eredményeképpen budapesti bérházak belső udvarait parkosították, és látták el növényekkel a házban lakókat a fiatal kertészek. Az elidegenedés tényleg gyógyíthatatlan? Összehozhat-e vadidegen embereket egy „szabadtéri nappali”? A változtatás elsősorban pénzkérdés? – ezekre a kérdésekre keresték a műhely tagjai a választ saját településeik, tapasztalataik tükrében.

A film megnézését követően azt a feladatot kapták résztvevők, hogy próbálják meg összeszedni a közösségi tervezéssel megvalósuló programok „sikerkritériumait”. Ezek a gondolatok kiváló alapot biztosítottak arra, hogy a gyűjtést folytassák, és megfogalmazták a közösségi tervezés előnyeit, hosszabb távon is utolérhető „hasznát”. Megbeszélték, hogyan tudják a saját közösségükben is alkalmazni a közösségi tervezés módszerét. Hogyan lehet bevonni a lakosokat, mi lehet az a szituáció, amelyre összefognak, megmozdulnak. Zárásként a közösségi tervezés néhány tipikus felhasználási területét érintették. A résztvevők ezzel kapcsolatos konkrét – jó, és kevésbé jó – élményeiket és tapasztalataikat is megosztották egymással, és közösen keresték a jó megoldásokat, válaszokat.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.