Készítsünk együtt újságot!

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság

Hetedik alkalmát tartotta a Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága szervezésében indult Közösség és média szakkör. A foglalkozások egy éven keresztül tartanak és a Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosító számú projekt keretében valósulnak meg.

A 2019. augusztus 27-ei foglalkozás közös képválogatással kezdődött. A csoporttagok végignézték az elmúlt hetek, hónapok programjain készült fotókat, először csak kis visszaemlékezés, élmények felelevenítése céljából, másodszor már olyan szemmel is, hogy mely képeket válogathatják be a csoport által tervezett újság oldalaira. A szempontokat közösen határozták meg: a lehető legtöbben legyenek rajta a csoport tagjai közül, legyen kellemes emlék, jelezze, hogy hol voltak a csoporttagok, lehetőleg senki ne legyen háttal, ne legyenek félbevágott alakok. A válogatás során 12 kép maradt az átnézett több mint 100 fotóból.

Az előző alkalommal tanult filmezési technikák gyakorlására is láttunk jó példákat, több filmfelvétel is készült egy-egy alkalomról, amelyeket szintén kielemeztek a résztvevők.

A szakkör tagjai az újság tervezésével folytatták a foglalkozást. Az újság címét még nem találták ki, de már tudják a tartalmát. Lesz benne egy tudósítás az elmúlt fél év programjairól. Ennek a vázát már elkészítették, de még kiegészítések szükségesek. Lesz a lapban egy interjú is a nyugdíjas klub vezetőjével. Ezt is közösen készítik el a résztvevők. Annak érdekében, hogy az interjú elkészülhessen, a foglalkozásvezető rövid előadást tartott A jó interjú címmel. Ebből megtudhatták a szakkör tagjai, hogy mi a különbség a strukturált és a strukturálatlan interjú között, miért jobbak a nyitott kérdések, miért fontos felkészülni az interjúalanyból, mi a jelentősége a kérdések sorrendjének, és hogy mire kell odafigyelnie a kérdezőnek. Az előadás során több példa is elhangzott, hogy jól rögzüljenek az ismeretek.

A lapban helyet kapnak a klub tervezett jövő évi programjai, és a csoporttagok visszajelzései is, egyrészt a szakkörről, másrészt a nyugdíjas klub munkájáról. Ezt a részt szintén közösen írják meg a csoporttagok. De két oldalon, fotókon keresztül a település értékeit is szeretné megmutatni a csoport. Erre a közös települési sétára, melynek során feltárják a település értékeit, a következő alkalommal kerül sor. A pontos részletek megbeszélésével zárult a szakkör.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.