Készülnek a bábok a műhelyfoglalkozáson

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

A Művelődő közösségek Észak-Magyarországon elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00148 azonosítószámú projekt részeként az amatőr bábművészeti csoportvezetők havonta egy alkalommal 12 hónapon át, alkalmanként négy órában műhelyfoglalkozáson vesznek részt.

Az amatőr művészeti területeken működő csoportok tagjai, illetve vezetői számára indított nem formális képzésen az elmélet mellett a gyakorlati ismeretek elsajátítása is fontos. A bábművészet iránt érdeklődők jönnek össze közös műhelymunkára.

A fokozatosság elve alapján az alapoktól az egyre jobb teljesítmény eléréséig tartó folyamat kialakítása a cél. A program segíti a műfaj népszerűsítését, a bábművészet és a közösségben történő bábozás lehetőségének kialakítását. A gyakorlati foglalkozások helyszíne februártól a miskolci Csodamalom Bábszínház. A csoporttagokat Szabó Attila, a bábszínház igazgatója és Zalányi Gyula művészeti vezető kalauzolta végig a színpadon és a kulisszák mögött. A résztvevők megismerkedtek a bábszínház történetével és az épület sajátosságaival is.

Heiszmann Ildikó (Szepi) bábszínész segítségével a bábkészítés csínját-bínját tanulják meg a foglalkozás résztvevői, akik egy saját bábelőadás kialakításán dolgoznak. Nagy izgalommal készítik a bábokat a tagok, akik láthatóan élvezik az elmélet után a gyakorlati munkát. A műhelymunka során a résztvevők olyan képességekkel és készségekkel gazdagodhatnak, amelyek pozitív hatással vannak az egyénre és a közösségre egyaránt.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.