Készülnek a falukönyvek Hajdú-Bihar megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A Nyírmártonfalva Első Falukönyve című könyvből 2017-ben elkészült módszertani film több települést ösztönzött arra, hogy ők is elkészítsék saját kalendáriumukat. A Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságának mentorálásával két kistelepülés is a falukönyv elkészítésén dolgozik.

Bojton és Gáborjánban is túl vannak az anyaggyűjtésen. Rengeteg régi fotó, dokumentum került elő. A nagy mennyiségű anyag feldolgozásához, és további lépések közös megbeszéléséhez 2019. október 1-én, az igazgatóság munkatársai meglátogatták mindkét települést Groskáné Piránszki Irén közösségfejlesztő kíséretében.

A fő téma az anyagfeldolgozás lehetséges módjai és az ebből következő fejezetcímek voltak. A beszélgetések és a fényképek vizsgálata közben a résztvevők sok érdekes, régi történetet felelevenítettek, amelyek szintén meg fognak jelenni a falukönyv egy-egy fejezetében.

A novemberben esedékes következő alkalomig, ahol a települések falukönyv írói közösen vesznek részt, mindkét közösség a megbeszélt módszerekkel feldolgozza a begyűjtött anyagokat és ezek alapján eldöntik a kalendáriumok fejezeteinek címeit.

Szabó László

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.