Két kéz, egy kosár

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Zala Megyei Igazgatóságának szervezésében, a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00150” Elfeledett szakmák, népi mesterségek visszatanulása projekt keretében, immáron 11. alkalommal találkoztak a résztvevők.

A tanfolyamon a kosárfonás ismereteit adja át, a Gránátalma-díjas Dulics Margit kosárfonó népi iparművész. 2019. március 13-án ismét megtelt a Nagykapornaki Integrált Közösségi Szolgáltató Tér metszőollókkal, vesszőkkel, kosáralapokkal és olyan ügyes kezű környékbeli lányokkal, asszonyokkal, akik immár 11. alkalommal mélyítik el tudásukat Dulics Margit segítségével.


Szilágyiné Tóth Mária egyike a településen élő tanfolyami résztvevőknek. Mária a tanfolyam első napjától részt vesz a programokon. Saját maga örömére tanulja ki a kismesterséget, ha otthon valami tönkremegy, a kosárfüle leszakad, meg tudja javítani.

Egyedül él, szeretett volna közösségbe járni, így a népi mesterségek visszatanulása jó alkalom arra, hogy összehozzon a településen egy új közösséget. Jó kedvvel jár a tanfolyami napokra, hiszen elmondása szerint ennyi idősen is tudott újat tanulni és új emberekkel ismerkedhetett meg.


Bukicsné Mikla Zsuzsanna óvónő a helyi óvodában. Zsuzsa érdeklődését mindig felkeltették a népi kismesterségek, különösen a kosárfonás.

A kosárfonó tanfolyamon azért vesz részt, hogy a tudását a családja és a gyermekek számára továbbadja, megismertesse őket a természetes anyagokkal. Két nagylányával otthonukban is folytatják a tevékenységet, együtt fonnak kosarat. Kiss Erzsébet sok kézügyességgel kapcsolatos hobbit űz, makramézik, fon és köt. A közösségi élet miatt jött el a tanfolyamra, mivel egy jó közösségben érzi magát igazán otthon a falujában az ember.

A tanfolyam végéhez közeledve a résztvevők egyre többször fordulnak a Zala megyei igazgatósághoz a folytatásról érdeklődve. A közreműködök közül sokan felkeresték a települések vezetőit, hogy a megyei módszertani munkatársak segítségével a helyi identitásokra építve beszéljenek a lehetőségekről. Az állami normatív támogatás segítségével, a községek összefogásával és a közművelődési alapszolgáltatás biztosításával a jövőben megteremthetők a településeken az egész életre kiterjedő tanulás feltételei.

 Farkas Ildikó
Fotó: Farkas Ildikó

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.