Kezdődik a második felvonás

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Igazgatósága

Megálmodta a Kelemen imázst Csanádpalotán, szívügyének tekintette az első magyar színigazgató munkásságának tovább éltetését, most pedig nyugdíjba vonul a csanádpalotai művelődési ház igazgatója, Ádók István.

A kisváros Csongrád megye délkeleti csücskében fekszik, és egyúttal irodánk munkatársainak szíve csücskében is. Mindig jó érzéssel indulunk el ide. Most pedig utunk apropója az volt, hogy kollégánktól Ádók Istvántól (a továbbiakban Pista, mert mindenki csak így ismeri), a Kelemen László Művelődési Ház igazgatójától köszöntünk el nyugdíjba vonulása alkalmából.  Meg akartuk lepni, ezért találkozóra hívtuk a helyi étterembe. Korábban érkeztünk. Amikor beléptünk a Fényes Vendéglőbe – bár sorban álltak az emberek a menüért – hirtelen vágni lehetett a csendet. Négy idegen nő érkezett és leült egy asztalhoz. Idegenek ezek egyáltalán? „Ösmerősök” egy kicsit mindenkinek, de hirtelen senki nem tudja hova tenni őket. Aztán 11 óra lett, belépett Ádók Pista és mindenkinek rögvest beugrott, hogy hát ezek azok a „művelődésiek” Szegedről, akik mindig ott vannak a kultúrházban, amikor valami esemény történik. S azzal a lendülettel ment is tovább az élet a vendéglőben.

 

Pistáról bátran állíthatjuk, hogy a szavak embere, és mindig van mondanivalója, de a meghatottságtól most nehezen jutott szóhoz. Aztán mégiscsak összeszedte a gondolatait és rengeteget mesélt nekünk. Közel öt évtizednyi munka után teszi le a lantot… vagy veszi éppen fel, hiszen a helyi amatőr színjátszó csoportot tovább fogja erősíteni a jövőben. A közművelődésben majdnem 20 évet dolgozott. Nem kevés, ám mégis gyorsan elszállt. Ádók Pista azon népművelők közé tartozik, aki ötleteit tűzőn-vízen átvitte, míg meg nem valósította. Nem volt rest kérdezni, szakmai segítséget kérni, de valahányszor, amikor neki volt lehetősége adni, akkor azt a legnagyobb örömmel tette. Hogy melyek a legnagyobb eredményei? Mit ért el a településen? A színjátszó csoport megalakulása, a Kelemen László Emlékéért Alapítvány életre hívása, a színjátszó találkozók határon innen és túl, a testvérvárosi kapcsolatok, a Kelemen László Emlékpark, a néptánc találkozók, a nyertes pályázatok. Nos, ezek mind-mind hozzá (is) kapcsolódnak. Nem véletlen kapta meg tehát két évvel ezelőtt a Magyar Arany Érdemkeresztet is. Kubik Anna, A. Szabó Magdolna, Ablonczy László és Rubold Ödön Pistának köszönhetően már gyakori vendégei a településnek. A helyiek nem lepődnek meg, ha látják az utcán vagy a vendéglőben őket.

Pista, aki népművelő pályája kezdetén egykori köztársasági elnökünket, Mádl Ferencet is meglátogatta a színjátszás ügyének érdekében, most úgy érzi, ideje élete második felvonását elkezdeni és családjára – leginkább kicsi unokájára – koncentrálni. De az amatőr színjátszást és a határon túli kapcsolatokat továbbra is szívügyének tekinti, és a háttérből igyekszik segíteni egy-egy kezdeményezést. A Kelemen László Művelődési Ház igazgatójaként Ádók Pista folyamatos szakmai kapcsolatot tartott a Művelődési Intézet megyei irodájával, számos közösen megvalósított programot tudhatunk magunk mögött, éppen ezért is jó látni, hogy bár Pista kollégánk nyugdíjba ment, ugyanolyan vidám és optimista, mint 20 évvel ezelőtt. Kívánunk hát neki tartalmas nyugdíjas éveket és új kihívásokat, amelyeknek nagypapaként is, színjátszóként is és nyugdíjas népművelőként is boldogan áll elébe.

Magné Szaitz Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.