Kezdődik! Rendkívüli kóruspróbák Fejér megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Igazgatósága szervezésében megkezdődött a „Kórusok a porondon és mögötte – amatőr csoportvezetők hálózatfejlesztése” elnevezésű műhelysorozat előkészítése. Az első találkozóra Csákváron 2019. április 1-én kerül sor.

A Nemzeti Művelődési Intézet lehetőséget biztosít amatőr művészeti csoportok vezetőinek, hogy közösségeik fejlődésének érdekében találkozzanak, tapasztalatot cseréljenek. Külső szakmai vezető segítségével szakmai tudásuk gyarapodjon, megerősödjön a csoportok és vezetőik kapcsolatrendszere, valamint kialakuljon hálózatosodásuk. Ennek keretében kísérleti jelleggel műhelyfoglalkozásokon négy Fejér megyei amatőr kórus próbájának megtekintése és a próbát követő szakmai beszélgetésre kerül sor 2019 tavaszán. A szakmai mentor Kurucz Gergely karnagy, a Dunaújvárosi Vegyeskar vezetője. Gergely magyar szakos tanári diplomáját az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerezte. 1996 óta foglalkozik kórusvezetéssel, 1997-ben alapította a Viadana Kamarakórust, amelyet megszűnéséig vezetett. 2015 óta a 66 éve működő Dunaújvárosi Vegyeskar társkarnagya Könyves Ágnessel. Karnagyi repertoárjában háromszáz kórusmű található a reneszánsztól a napjainkig – számos ősbemutatót is vezényelt itthon és külföldön. 2003 óta rendszeresen zsűrizik regionális és országos kórusrendezvényeken, minősítő hangversenyeken. Kurucz Gergely különösen fontosnak tartja a kórusművészet megnyitását a társművészetek felé (irodalom, tánc, performanszok stb.), az utánpótlás-nevelés kérdését és a folyamatos zenei ismeretterjesztést.


Kurucz Gergely karnagy

A résztvevő csoportok és vezetőik: Alborada kórus – Gárdony, kórusvezető Oláh Nagy Éva, Alcsútdobozi Echo kamarakórus – Alcsútdoboz, kórusvezető: Kiss Ferenc, Fontana Női Kar – Nagyvenyim, kórusvezető: Péter Kata, Összhang Kamarakórus – Csákvár, kórusvezető: Kunstár Béláné Irénke.

Az első műhelyfoglalkozás 2019. április 1-én, Csákváron lesz, az Összhang Kamarakórus próbáját látogatják meg a kórusvezetők. Házigazda kórusvezető Kunstár Béláné Irénke. Az Összhang kórus 1996-ban alakult énekelni szerető pedagógusok és kórházi dolgozók összefogásával. Rendszeresen fellépnek csákvári rendezvényeken, adtak koncertet Csákvár bajor testvér településén Pyrbaumban is. Sikeresen szerepeltek Ausztriában, Kárpátalján, Erdélyben és a Felvidéken. Az Esterházy-család emlékére „Sétáló hangversenyeket” szerveztek baráti kórusokkal négy éven keresztül: Csákváron, Majkon, Tatán, Pápán és Gannán. 2018-ban felléptek Korláton, ahol 20 év csend után, a kórus énekelhetett először a XII. században épült református templomban. 2006-ban a KÓTA minősítőjén Arany minősítést kapott. A kórus 2010-ben és a kórusvezető 2019-ben Csákvárért díjban részesültek. Mottójuk: „Az éneklés megszépíti az ember életét, az együtt éneklés másokét is!” (Kodály Zoltán)

Kunstár Béláné Irénke kórusvezető

Összhang Kamarakórus
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.