Kézimunka kiállítás Borsodszirákon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

A Borsodsziráki Hímzőkör januárban tett közzé egy felhívást, nyugdíjas korú, alkotni szerető helyieknek, akiktől a különböző technikákkal készült kézimunkákat vártak egy esetleges kiállításhoz. A varrás, hímzés, és egyéb kézzel készített tárgyak megalkotása a régmúltra vezethető vissza. A szervezők várakozását felülmúlva, nem kis meglepetésükre 161 pályamunka érkezett, gazdagítva ezzel a  helyi értékeket.

A számos művészeti csodának köszönhetően rendezték meg az I. Kézimunka Kiállítást és Versenyt a Bartók Béla Általános Művelődési Központban, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ebből a következő években hagyományt teremtsenek.

A telt házas megmérettetés zsűrijének tagja volt Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, Bánné dr. Gál Boglárka a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság elnöke, Tóth Attila polgármester és Bogoly Erzsébet a Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának módszertani referense. A kiállított egyedi darabokat nyolc kategóriában értékelték: hímzés-horgolás-kötés, szövés, gobelin, papírból készült termékek, textilszobrászat, foltvarrás, egyéb technikák alkalmazása és különdíjra javasolt alkotások. A zsűri a díjazásnál figyelembe vette az egyediséget, a precizitást, a letisztultságot, a harmóniát, valamint azt is, hogy milyen üzenetet hordoznak ezek a tárgyak a mai kor számára.

Az egyedi üzenetekkel is bíró kézműves technikák jó példái lehetnek korunk fiataljainak, hogy a szabadidőt a digitális eszközök nélkül is el lehet tölteni hasznosan, kreatívan, illetve értéket teremtve.

A díjazottak hímzés kategóriában: Némethné Szilva Mária (Borsodszirák) Torockói szálán varrott „síkálótartó”.
Horgolás-kötés-szövés kategóriában: Németh Rozália (Sajóbábony) Horgolt asztalterítő.
Patchwork kategóriában: Profáncsik Sándorné (Szerencs) Sanyóca takarója.
Gobelin kategóriában: Szombathelyi Zoltánné (Vámosszabadi) Lurdi Szűz Mária.
Papírból készült termékek kategóriában: Angel Andrásné (Sajóbábony) Matyó ékszer.
Textilszobrászat kategóriában: Szegedi Miklósné (Megyaszó) Anyaság-jövő.
Egyéb technikák alkalmazása kategóriában: Kovács Istvánné (Edelény) Süteményes esküvői szett.
Különdíj kategóriában: Gondos Péterné (Borsodszirák) Golgota.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.