Kézműves képzés Komáromban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

Komárom-Esztergom megyében elsőként Komáromban, a Petőfi Sándor Művelődési Házban zajlott le a kulturális közfoglalkoztatott munkatársak számára megtartott 28 órás népi kézműves képzés.

Az NMI Művelődési Intézet megyei irodája és a Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület együttműködésében november 13-14-én, illetve 20-21-én megvalósult alkalmak célja a népi hagyományokkal kapcsolatos alapismeretek átadása, a résztvevők ősi technikákkal, kismesterségi munkamódszerekkel való megismertetése volt. Ezek mellett sor került a felhasználható anyagok tulajdonságainak bemutatására, a technikák mai alkalmazhatóságára, de említésre kerültek képzési és pályázati lehetőségek, kézműves vállalkozások életútjai is.

Az alkalmanként hétórás gyakorlatokat a Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület alkotói vezették. Az első foglalkozáson Nagy Boldizsárné, az egyesület vezetője segítségével a szövés-fonás paraszti kultúrában alkalmazott különféle technikáit lehetett megismerni, gyakorlati anyagismeretre szert tenni. A következő alkalommal Kopócsi Józsefné az agyag megmunkálási lehetőségeiről, a fazekastermékek hagyományos felhasználásáról és formáiról, elkészítésük változatairól tartott gyakorlati ismertetőt. A harmadik, Janka Ferencné vezetésével lezajlott foglalkozáson a képzés tizenkét résztvevőjének keze nyomán többféle rongybaba – így pólyás baba, kötözött népi baba, sablon alapján megalkotható, valamint Waldorf baba – készült. Végezetül pedig, ismét Nagy Boldizsárné irányításával, a résztvevők az egyes gyapjúféleségek, a nemezelés technikájával létrehozható tárgyak – nemezlabda, karkötő és kitűző, mobiltartóként használható lapnemez, valamint hímzett technikával készíthető kis tarsoly – elkészítését próbálhatták ki.

A képzés alkalmairól a következő résztvevői vélemények, beszámolók születtek:

„…nagyon élveztem, mert sok új technikát tanultam. Kedden agyagoztunk Angival. Kicsit megint gyereknek éreztem magam, mert olyan volt, mintha gyurmáznánk, persze ez az érzés csak az elején volt meg. Ahogy telt a nap, úgy „komolyodtak” a feladatok, és rájöttem, hogy néha nem is olyan egyszerű ez a munka…”

„Jól éreztem magam, jó volt a hangulat. Azt hittem, nehezebb lesz, ezek a tevékenységek nem nekem valók, viszont biztos tudom majd hasznosítani a tanultakat.”

„A hangulat nagyon jó volt, az oktatók pedig nagyon türelmesek, segítőkészek. Mind a 4 nap nagyon érdekes volt, sok újdonságot tanultam, szívemhez talán az agyagozás állt a legközelebb. Persze ettől függetlenül nagyon tetszett a szövés-fonás, a babakészítés és a nemezelés is. Anna, Angi és Terike nagyon lelkiismeretesen dolgoztak velünk.”

„A továbbképzés helyszíne és az előadók mind remek választás volt a szervezők részéről. Sokat tanultunk, sok mindenről egyszerre. Az előadók felkészültségéhez, tudásához nem férhet kétség, minden tiszteletem a mestereké, hogy próbáltak egy nap alatt minden tudást átadni nekünk.”

„Érdekes témákat választottak ki. Az oktatók szakmai tudása, ügyessége fantasztikus. Türelmesek, jó „tanárok”. Felkészülten érkeztek, minden hozzávalót és segítséget megadtak a gyakorlati részhez. A jövőben is szívesen részt vennék ilyen programon.”

Nádasi Dóra

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.