Kézműves képzés Veszprém megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

A Művelődési Intézet a tavalyihoz hasonlóan idén is a Népművészeti Egyesületek Szövetségével együttműködve valósította meg a Népi kézművesség elnevezésű programot, amely országszerte sikeresnek bizonyult. Veszprém megyében 2018. május 22-30. között két csoportban zajlott a képzés, két helyszínen, öt oktatóval. Veszprémben az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ, Tapolcán a Tamási Áron Művelődési Központ adott otthont a programnak.

A résztvevők körében nagy sikert aratott a 2×3 napig tartó képzés. Az idei év foglalkozásainak témái között szerepelt a szövés, a nemezelés, a csuhéfonás, az agyagozás és a hímzés. Az oktatók a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület tagjai voltak, akik jól felkészülten, színesen, gyakorlatias módszerekkel mutatták be a különböző mesterségeket. Ennek nyomán szebbnél szebb, kreatív alkotás készült a képzés végére, amelyet büszkén vihettek haza a résztvevők.

 

Emellett betekintést nyerhettek a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület tevékenységébe is Farkas Balázsné Petrikowsky Marianna, az egyesület elnökének előadásán keresztül.

A résztvevők a megszerzett tudást jól tudják majd hasznosítani pl. játszóházak, vagy kézműves, illetve kreatív foglalkozások során, valamint jó kapcsolatot építettek ki az oktatókkal, akik tanácsaikkal tovább segítik majd azokat, akik a mesterséget a későbbiekben komolyabban is szeretnék megismerni, gyakorolni.

Rédli Dávid

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.