Kézműves képzés Veszprém megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet a Népművészeti Egyesületek Szövetségével együttműködve valósította meg a népi kézműves programját a kulturális közösségi munkások részvételével. Veszprém megyében 46 fővel 4 csoportban zajlott a képzés, négy helyszínen, hat oktatóval. Veszprémben az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ, Zircen a Békefi Antal Városi Könyvtár, Tapolcán a Tamási Áron Művelődési Központ végül Pápán a Huszár Közösségi Ház szolgált helyszínéül.

A közösségi munkások körében nagy sikert aratott a 4×4 napig tartó képzés, ahol a szövéssel, a bőrözéssel, a tojásfestéssel, a mézeskalács készítéssel, az agyagozással és hímzéssel ismerkedhettek meg. Az oktatók a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület kézművesei voltak, akik jól felkészült színvonalas és gyakorlatias módszerekkel mutatták be a szóban forgó mesterségeket, felhívva a figyelmet hagyományaink átörökítésének fontosságára és az alkotó tevékenység örömére.

A kulturális közösségi munkások a megszerzett tudást jól tudják majd hasznosítani a fogadószervezetük munkájának segítésében pl. játszóházak, vagy kézműves foglalkozások során, és nem utolsó sorban mindenki ráébredhetett arra, hogy melyik az a mesterség, amit esetlegesen tovább tanulna.

A résztvevők jó kapcsolatot építettek ki az oktatókkal, akik tanácsaikkal nagy eséllyel tovább segítik majd a mesterséget későbbiekben komolyabban űzni kívánókat.

Többen jelezték az idő sajnálatos rövidségét, és reménykednek a jövőbeli folytatásban, ezzel is alátámasztva a program sikerét, valamint igényét.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.