Kézműves képzések Fejér megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Igazgatóság

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége és az NMI Művelődési Intézet szervezésében két csoportban, három napon át, napi hét órában 2018. május végén került megvalósításra a kulturális közfoglalkoztatottak kézműves képzése Fejér megyében.

A Művelődési Intézet Fejér Megyei Irodája és a Fehérvári Kézművesek Egyesületének közös munkája eredményeként a közfoglalkoztatottak egyharmadának nyílt lehetősége a szövés, a szálasanyagok, a hímzés és a varrás fortélyaival ismerkedni. A tematika központjában a kender alapanyag állt, amelynek feldolgozásáról, felhasználásáról is kaptak elméleti képzést a résztvevők, valamint megismerhették az előállítási gyártási eszközöket, munkafolyamatokat a rég múltban és napjainkban.

A technikák elsajátításában teljesen kezdőket támogatták a haladó ismeretekkel rendelkezők illetve az oktatók.  Utóbbiak szakmai ismereteiken kívül türelmüket és kreativitásukat is igyekeztek megosztani a jelenlevőkkel. Sablonokat, hazavihető és otthon is gyakorlásra fogható alapanyagokat is biztosítottak. Beszerzési pontokat ajánlottak az érdeklődők számára, illetve a nyári táborok, kézműves csoportokhoz való csatlakozás lehetőségét is megemlítették.

A Kézművesek Háza már önmagában is elősegítette a „munkára” hangolódást, a gyönyörű népi berendezésű szobákban. Sok szép tárgy készült saját használatra és ajándékként egyaránt. A kenderből és fonalakból alátétek, szőnyegek, szütyők és bábok készültek. A csuhé, szalma alapanyagból madárka, menyecske és szalmacsillag, a hímzés és varrás során levendulával tömött zsákot, marok mackót lehetett készíteni. A képzés résztvevőinek visszajelzése híven tükrözi, hogy igény van a régi népi kézműves technikák megismerésére, megismertetésére. A későbbiek során többen szeretnék fejleszteni a megszerzett tudásukat, illetve játszóházak, bemutató foglalkozások szervezését is tervezik.

Kós Katalin

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.