Kézműves képzések Fejér megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Igazgatóság

39 fővel, 4 csoportban, 2 helyszínen 6 oktatóval zajlott Fejér megyében a kulturális közfoglalkoztatottak népi kézműves programja. A 28 órás nonformális képzés az NMI Művelődési Intézet és a Népművészeti Egyesületek szövetsége szervezésében, a Művelődési Intézet Fejér Megyei Irodája és a Fehérvári Kézművesek Egyesületének megvalósításában zajlott le.

A képzéseknek Ercsiben, az Eötvös József Művelődési Ház és Könyvtár, Székesfehérváron pedig a Kézművesek Háza, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének otthona adott helyet.

A programot nagy érdeklődés övezte, a fejér megyei kulturális közfoglalkoztatottak 41%-a vett részt a 4 napon át tartó sorozatban. Ezek során a résztvevők négyféle kézműves mesterségről: fonás-szövésről, gyöngyfűzésről, szálasanyagokról és a fazekasságról kaptak elméleti és gyakorlati ismereteteket. Az elméleti anyagismereteken túl, megtapasztalták a különféle anyagok feldolgozásának és megmunkálásának szépségeit, ízelítőt kapva azok nehézségeiből is.

Az oktatók a Fehérvári Kézművesek Egyesületnek és a Fejér Megyei Népművészeti Egyesületnek a tagjaiból kerültek ki, akik minden képzésen végtelen türelemmel és szakértelemmel segítették, bíztatták a képzésben résztvevőket.  Az itt szerzett ismereteket a résztvevők már a képzést követően, az adventi ünnepkör alkalmával fel tudják használni, lehetőségük van azok kamatoztatására, de a későbbiek során sem fog feledésbe merülni, gyakorlatilag bármilyen ünnepkörhöz kapcsolódó játszóházak alkalmával időről időre alkalmazhatják azokat. A képzés végére mindenki ki tudta választani, mely technikák állnak hozzá legközelebb, melyekben szeretne jobban elmélyülni a későbbiek során, sőt lehetőséget kaptak otthoni gyakorlásra is, mivel az oktatók alapanyagokkal látták el őket, és azóta is rendszeresen kapnak e-mailes tájékozatókat, biztosítva ezzel számukra a fejlődés lehetőségét.

A program részvevői a képzési idő szűkösségét sajnálták, mivel épp hogy csak bepillantást nyerhettek egy-egy mesterségbe, már a következő napon újabbra tértek át, mindazonáltal gondolatébresztőnek remek volt, és felkeltette az igényt egy hosszabb, egy-egy mesterségben jobban elmélyülő képzés iránt.

Mindemellett a program a konkrét ismeretszerzésen túl lehetőséget biztosított a résztvevőknek egymás jobb megismerésére, kapcsolatok kiépítésére, tapasztalatcserére mind a kézműves oktatókkal, mind egymással, elősegítve ezzel hálózatosodásukat is. A program minden résztvevője megköszönte a lehetőséget, és a kézművesek lelkiismeretes munkáját, hogy bepillantást adtak a hagyományos mesterségek világába.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.