Kézműves képzéseket tartottak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet 2018 májusában és júniusában belső képzést tartott az V. Kulturális Közfoglalkoztatási Programban résztvevő közfoglalkoztatott munkatársak számára.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében három képzési csoport indult összesen 26 fő részvételével. Két képzés a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület alkotóházában, Diósgyőrben, egy pedig Ózdon, a Barkó Kézműves Egyesület közreműködésével zajlott.

A résztvevők három napon át olyan tudást kaptak a megyében élő és dolgozó kiváló szakmai ismeretekkel rendelkező oktatóktól, amelyek lehetővé tették, hogy betekintést nyerjenek a kézműves szakmákba és a népi kézművességgel kapcsolatos alapismeretekbe. Ízelítőt kaptak a népi kézműves mesterségekről.

A tematikában hímzés, varrás, szövés, fonás, gyöngyfűzés és agyagozás szerepelt. Az új ismereteket a résztvevők a munkahelyükön és a közvetlen környezetükben is egyaránt tudják majd hasznosítani. Mindenki megértette, hogy egészen egyszerű alapanyagok felhasználásával is lehet maradandó értéket létrehozni, és az itt elsajátított tudás akár kereset kiegészítést vagy önálló megélhetést is jelenthet számukra.

Kovács Anikó

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.