Kézművesek Gyöngyösön

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

Gyöngyösön, a Mátra Honvéd Kaszinó épületében 2018. június 4. és 6. között rendeztek népi kézműves foglalkozást Lovászné Juhász Rita, a Heves Megyei Népművészeti Egyesület tagja vezetésével. A résztvevők Gyöngyös környékéről és Hatvanból érkeztek.

Június 4-én, hétfő reggel az oktató mutatta be mintadarabjait, amivel majd foglalkozni fognak a három nap alatt. Kezdésként a szövés technikájával ismerkedtek meg egy kézi szövőtábla segítségével, amin szőnyeget készítettek. Mellette, aki nem a szövőtáblán dolgozott, az karmantyúbabán babát készített, vagy karkötőt és gatyamadzagot.

Június 5-én, kedden a gyöngyfűzés és gyöngyszövés technikáját ismerték meg a résztvevők. Több minta és gyöngyszín közül is tudtak választani, így mindenki egyéni, saját elképzelése szerinti alkotást tudott bemutatni a tanfolyam végén.

Június 6-án, szerdán a fakanálbaba, tűpárna és macskapárnavarrás volt a fő tevékenység. A fakanalakat színesen felöltöztették: szoknya, kötény, blúz, mellény, kendő. Befonták fonálból készült haját és gyöngy nyakláncot is akasztottak a nyakukba. Amint elkészültek a szép ruhába felöltöztetett fakanálbabák, elkezdték a varrás technikájának elsajátítását tűpárna és macskatűpárna elkészítésével. A háromnapos képzés végére rengeteg élménnyel gazdagodtak a résztvevők, és sikeresen sajátították el a népi ajándékok elkészítését. Sokan már új ötletekben gondolták tovább a képzésen elsajátított kézműves fogásokat.

Kun Zsófia

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.