Kézművesek Hevesen

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

Hevesen, a Heves Megyei Háziipari Szövetkezet és a Csillagvirág Népművészeti Egyesület székhelyén, a Radics udvarban 2018. június 6-8-a között került sor a népi kézműves képzésre. A résztvevők Hevesről, Hevesvezekényről, Tiszanánáról, Andornaktályáról, Egerből és Bekölcéről érkeztek a helyszínre.

Első nap lehetőségük volt körbejárni a szövetkezet épületeit, ahol a díszes varrások, kabátok, ruhák készülnek. A rajzolástól a vasalásig minden folyamatot megtekintettek, majd az elkészült alkotásokat is. Ezt követte a régi igazgatói épületben összeállított kiállítás megtekintése. Négy kiállítótermet rendeztek be a szövetkezet és az egyesület tagjainak munkáiból, többek között: Gy. Kamarás Katalin és Fazeka Lajos agyagedényeit, Balogh Gyuláné és Pataki Mária csuhéfonásait, Dávid Sándor bútorait, Vidiné Kiss Anikó szőttes függönyeit, Bessenyei Jánosné és Pataki Miklósné ruhakölteményeit, Csintalan Jánosné szűrrátéteit.

A sok-sok élmény után következett három napig a valódi munka. Június 6-án, szerdán a szövés volt a központban. Először karmantyú babán, majd a szövőgépen próbálhatta mindenki ki az ügyességét. Június 7-én, csütörtökön a hímzés technikájával ismerkedtek. Először a minta felvitelére került sor, majd a széleket varrták el, és utána jött a hímzés. Június 8-án, pénteken a szűrrátét/filcrátét készítést alapjait sajátították el a résztvevők. Kézi és gép varrással poháralátéteket, virágokat és szíveket készítettek a jelenlévők.

A tanfolyam végén, büszkén mutatták be az elkészült tárgyakat, és az oktatók is beszámoltak arról, hogy milyen remek csapat kerekedett itt Hevesen, és hogy milyen ügyesek voltak, akár utánpótlásként csatlakozhatnának is az egyesülethez néhányan. A résztvevők jó élményekkel és újabb ötletekkel tértek haza, amit a munkájuk során szeretnének hasznosítani.

Kun Zsófia

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.