Kézművesség, újrahasznosítás és gazdaságfejlesztés Veszprém megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

„Újrahasznosításból gazdaságfejlesztés – Kulturális alapú gazdaságfejlesztés Veszprém megyében” címmel műhelymunkát szervezett 2019. június 1-jén a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága.

A pápai Kékfestő Múzeum adott otthont annak a műhelymunkának, melyen kézművesek, az újrahasznosításon alapuló kézműves technikák iránt érdeklődők vettek részt Veszprém megyéből.

Elsőként Nemes Éva, az „Éva Műhelye” vezetője adta át mindazt a tudást és információt, mely egy vállalkozás indításához szükséges. A résztvevők közül többen is kézműves vállalkozást folytatnak, így maguk is megosztották ismereteiket a témát illetően.

Előtérbe kerültek olyan kérdések is, hogy hogyan kell megtervezni egy vállalkozás indítását, mitől népi a népi műalkotás, mi az, ami eladható. Szó volt a közösségi oldalak és a hatékony marketing eszközök használatáról is.

Második előadóként Sós Andrásné, a Szarvaskör Egyesület elnöke beszélt arról, hogyan lehet partnerkapcsolatokat építeni, a közművelődési intézményeket bevonni. A program a csoportmunkák összegzésével, értékelésével zárult.

Ez az alkalom csak az első állomása volt annak a programsorozatnak, mely ebben az évben megvalósul. Szeptember közepén látóútra kerül sor Veszprémben. Elsőként megismerkednek a résztvevők az Old Blue vállalkozással, ahol használt farmereket vásárolnak, s abból készítenek különböző termékeket. Majd ellátogatnak a Kör Alapítvány által működtetett Zöld Lak-ba, ahol szintén az újrahasznosításról, a környezettudatos gondolkodásról, valamint start-up vállalkozás indításáról beszélgetnek majd a szakemberekkel.

Az év végen pedig egy újabb műhelymunka keretében osztják meg résztvevők az elmúlt időszak tapasztalatait, és a vállalkozásuk folytatásának lehetőségeit.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.