Kiadvány formájában is elérhetővé vált az első 50 csabai érték

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

Megjelent az első ötven Békéscsabai Települési Értéktárba került érték népszerűsítését célzó kiadvány, ebből az alkalomból 2019. január 22-án kedden 10.00 órai kezdettel kiadványbemutató tartottak Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezésében, a Városháza Dísztermében. A rendezvény a Magyar Kultúra Hete elnevezésű békéscsabai rendezvénysorozat keretében zajlott.

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény alapján Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata is létrehozta 2013-ban a Békéscsabai Települési Értéktárat, és az azt gondozó bizottságot. Az értéktárak elsődleges célja számba venni a települési, nemzeti értékeinket annak érdekében, hogy ebből egy közös nemzeti nyilvántartás, adatbázis készüljön.

A magyar kultúra napja alkalmából tartott rendezvényen bemutatásra került a Békéscsabai Települési Értéktár kiadványa, amelyben az első 50 békéscsabai értékké vált helyi jellegzetesség, kuriózum, szellemi tevékenység szerepel.

A rendezvény ünnepélyes keretek közt Turiné Kovács Márta, Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Oktatási, Közművelődési és Sport Osztályának osztályvezetője nyitotta meg. Véleménye szerint a kiadvány egy kiválóan megszerkesztett tudományos igényű munka, mely amellett, hogy bemutatja a város értékeit, pozitív képet fest a városról a nagyközönség számára is. A program a Balassi Táncegyüttes fellépésével folytatódott, ifj. Mlinár Pál vezetésével, amelyben bemutatták az egykor elterjedt hagyományos Dél-alföldi táncokat.

Ezt követően Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója és a Békéscsabai Települési Értéktár Bizottság elnöke mutatta be a kiadványt. Beszédében kifejtette, hogy az értéktári elemek a hagyományos kategóriák (épített környezet, ipari és műszaki megoldások, egészség és életmód, turizmus és vendéglátás, agrár- és élelmiszergazdaság, sport, kulturális örökség) szerinti sorrendben követik egymást a kiadványban. Hangsúlyozta, hogy ezek közül nem lehet, nem is érdemes kiemelni egyet sem, mindegyikhez ezer szállal kötődik a város és lakossága és természetesen ő is. Véleménye szerint sokféleképp lehet elmélyülni a kiadványban, ő azonban a személyes megközelítést javasolja. A bemutatót személyes tapasztalatok, élmények, szórakoztató vagy éppen elgondolkodtató történetek kísérték. Beszédét azzal zárta, hogy jó szívvel ajánlja ezt a művet mindenkinek és kiemelte, hogy a város kötelességének érzi ezen értékek megmutatását, megtartását, valamint továbbadását a lakosságnak és a következő generációknak, ahogy azt az elődök is tették.

A rendezvényen elhangzott, hogy az értékgyűjtő munka folyamatos, a kiadványban szereplő értékeken túlmenően már további két értéket is nyilvántartásba vehetett a bizottság: a Békés Megyei Népművészeti Egyesületet és a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekart.

Varga Tamás Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Oktatási, Közművelődési és Sport Osztályának osztályvezető-helyettese arra buzdította a jelenlévőket, hogy munkájukkal járuljanak hozzá közvetve vagy közvetlenül az értékgyűjtő munka és eredményeinek népszerűsítéséhez. Felhívta a figyelmet, hogy továbbra is várják a javaslatokat az értéktárba történő felvételhez.

Végezetül a megjelentek megkóstolhatták a békéscsabai értéktár gasztronómiai értékeit: a Csabai kolbászt, a Pemetefű cukorkát, a Csabagyöngye bort és az ártézi vizet.

A kiadványbemutatón részt vettek a Nemzeti Művelődési Intézet Közművelődési és közönségkapcsolati szakember képzésének résztvevői is, akik az élmények mellett számos a szakterületükön hasznosítható tapasztalattal is gazdagodtak.

Dankó László
Fotók: Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.